Wang Yi și Antony Blinken au discutat, sâmbătă, despre scenariile în care ar putea să fie oprit războiul din Ucraina. Cei doi oficiali din China și America au tatonat terenul, în condițiile în care Beijingul nu a condamnat acțiunea Rusiei.
Oficialii de la Beijing au anunțat că încurajează negocierile dintre Rusia și Ucraina, pentru încetarea războiului. Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, şi omologul său american, Antony Blinken, au discutat, sâmbătă, pe această temă extrem de complicată.
Ce au discutat cei doi oficiali ai Chinei și Statelor Unite ale Americii
„Încurajăm negocierile directe între Rusia şi Ucraina”, i-a transmis oficialul chinez secretarului de stat american, după cum se precizează în comunicatul Ministerului chinez de Externe.
„Sperăm că luptele vor înceta cât mai curând posibil (...) şi că o criză umanitară pe scară largă va fi evitată”, a mai afirmat Wang, care este de acord că negocierile între Rusia şi Ucraina vor fi dificile.
Aceasta a fost prima conversaţie telefonică între cei doi demnitari de la lansarea ofensivei militare ruseşti, consemnează. La rândul său, Blinken a subliniat că lumea „urmăreşte să vadă ce ţări apără principiile fundamentale ale libertăţii, autodeterminării şi suveranităţii”, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
Atitudine foarte prudentă din partea Beijingului
„Lumea acţionează la unison pentru a dezaproba şi a răspunde agresiunii ruseşti, astfel încât Moscova să plătească preţul suprem”, a declarat Blinken.
Occidentul a aplicat deja sancțiuni foarte dure Rusiei. Însă, regimul de la Beijing s-a abţinut să condamne invazia Ucrainei şi să numească intervenţia rusă drept război.
Dând dovadă de prudenţă, în condițiile în care țara sa a încheiat în februarie un acord cu Rusia privind livrările de gaze, ministrul de Externe a declarat sâmbătă că subiectul situaţiei din Ucraina este „strâns legat de interesele de securitate ale tuturor părţilor'”.
SUA, NATO, UE şi Rusia ar trebui să poarte un dialog şi „să acorde atenţie repercusiunilor negative ale expansiunii continue a NATO în est pentru mediul de securitate al Rusiei”, a continuat Wang, reluând retorica Moscovei în acest ultim punct.
Vladimir Putin, mesaj tranșant pentru NATO
În acest timp, Vladimir Putin a explicat că va considera o implicare a NATO în conflictul din Ucraina, dacă se va stabili o zonă de excludere aeriană în țara pe care a invadat-o. Liderul de la Kremlin nu s-a sfiit să amenințe direct.
„Auzim apeluri pentru a impune o zonă interzisă pentru zbor deasupra Ucrainei. Este imposibil de făcut așa ceva de pe teritoriul ucrainean – se poate face doar de pe teritoriul altor state. Dar orice mișcare în această direcție va fi văzută de noi ca participare la un conflict armat a țării care va crea amenințări pentru militarii noștri”, a spus liderul de la Kremlin.