SUA sărbătoresc punerea în funcțiune a PRIMULUI REACTOR NUCLEAR după 20 de ani

SUA sărbătoresc punerea în funcțiune a PRIMULUI REACTOR NUCLEAR după 20 de ani

Autoritatea din Tennessee Valley sărbătorește finalizarea lucrărilor de construcție ale Centralei Nucleare Watts Bar, la 43 de ani de la începerea lucrărilor. În 1973, TVA, unul dintre cele mai mari furnizori de energie electrică din SUA a început construcția a două reactoare care împreună ar trebui să dea suficientă energoe pentru 1,3 milioane de locuințe.

Primul reactor, întârziat din cauza unor defecte de design, a început să funcționeze în 1996. Acum, după bugete de miliarde de dolari, al doilea reactor a început, în sfârșit, să furnizeze curent electric pentru locuințe și companii.

Stând în fața reactoarelor, miercuri, președintele TVA, Bill Johnson, a declarat că Watts Bar 2, primul reactor american care reintră pe piața comercială în ultimii 20 de ani, va oferi energie ieftină, curată și sigură pentru locuitorii mai multor state din sudul țării, pentru cel puțin o generație. „Dacă ești în afaceri cu energie, ceea ce se vede în spatele meu, este excepțional. Este o panoramă pe care o așteptăm de ani de zile, să vedem fumul ieșind pe ambele coșuri de răcire, ceea ce înseamnă că ambele unități funcționează. Puteți auzi și turbinele. Este o zi minunată”, a declarat entuziasmat Johnson.

SUA a avut o perioadă înfloritoare pentru energia nucleară, în anii 1970, atunci au primit aprobare și aceste două reactoare. Înainte ca centrala să intre în funcțiune, a avut loc o explozie parțială la Three Mile Island, în 1979, și deși nu au existat morți, incidentul a plasat autoritățile americane în alertă și a condus la înăsprirea condițiilor de funcționare, care au temperat extinderea expansiunii industriei nucleare.

Ne puteți urmări și pe Google News

După șapte ani, s-a produs o catastrofă și mai mare, cea ce la Cernobâl, iar industria americană a înghețat.

După acel incident extrem de grav, propunerile privind construcția unor reactoare nucleare s-au lovit de costuri extrem de mari, ceea ce a foțat firmele să renunțe la astfel de planuri.

Franța are în prezent trei sferturi din energia sa din surse nucleare, în timp ce SUA are doar o cincime, iar China a anunțat recent că-și va dubla capacitatea nucleară, înainte de finalul acestui deceniu.

În fața unor costuri uriașe și a sentimentului anti-nuclear al populației din SUA, TVA a fost aproape de faliment și n-a avut altă șansă decât să oprească planurile pentru al doilea reactor Watts, la finalul anilor 1980.

Înainte de pornirea reactorului Watts Bar 2, cel mai recent reactor în SUA a pornit în 1996, fiind chiar Watts Bar 1, potrivit unor surse citate deCNN a costat 6,8 miliarde, mulat mai mult decât planurile inițiale, care se refereau la 370 de milioane de dolari.

În anii 2000, primind împrumuturi garantate de stat, în timpul administrației Bush, mai multe companii au revitalizat propunerile privind reactoarele nucleare într-o perioadă cunoscută sub numele de „renașterea nucleară”: