Rachetă nucleară din Războiul Rece, descoperită într-un garaj din SUA
- Cristian Raducanu
- 4 februarie 2024, 07:52
În loc să alerteze poliția, un bărbat care deținea o rachetă nucleară din timpul Războiului Rece a vrut să o doneze Muzeului Național al Forțelor Aeriene din Ohio. Individul a spus că a cumpărat bomba de la un vecin. Oamenii legii au constata că racheta nu prezenta niciun pericol, nu avea nici combustibil și nici focosul nuclear.
Un bărbat din SUA depozita în garaj o rachetă din timpul Războiului Rece. În loc să cheme poliția, individul a vrut să o doneze Muzeului Național al Forțelor Aeriene din Ohio. Instituția a fost și cea care a alertat forțele de ordine. Posesorul rachetei a fost extrem de nemulțumit că povestea lui a ajuns în presă.
Alertă în SUA
Racheta, care data din timpul Războiului Rece dintre SUA și URSS, nu prezenta niciun pericol deoarece nu avea combustibil și nici focosul nuclear. După cum am precizat, poliția a fost alertată de Muzeul Național al Forțelor Aeriene SUA din Ohio, după ce bărbatul sunase cu o zi în urmă și s-a oferit să o doneze muzeului respectiv.
La scurt timp după apel, o echipă de geniști s-a deplasat la domiciliulu bărbatului. Ulterior, poliția a emis un comunicat în care au preczat că este vorba de o „rachetă aer-aer fără ghidare Douglas AIR-2 Genie (fostă MB-1) care în condiții normale de funcționare este echipată cu un focos nuclear W25 de 1,5 kilotone”.
A vrut să doneze bomba Muzeului Național al Forțelor Aeriene
Individul nu se aștepta să fie vizitat de oamenii legii, mai mult a fost extrem de nemulțumit că povestea lui a ajuns în presă. Cei care au anunțat poliția, angajații Muzuelui nu l-au avertizat aă au trimis poliția la reședința acestuia. Bărbatul a declarat polițiștilor că a cumpărat repectiva rachetă de la un vecin.
„Poliția a lăsat racheta unui locuitor din zonă pentru ca aceasta să poată fi restaurată și expusă într-un muzeu”, au precizat polițiștii.
SUA a oprit porducția bombei AIR-2 Genie în anul 1962
Racheta AIR-2 Genie a fost folosită de armata SUA și de cea a Canadei în timpul Războiului Rece. A fost dezvoltată pentru prima oară în 1950. Ulterior a devenit prima rachetă nucleară aer-aer din lume concepută pentru a lovi bombardierele inamice.
Racheta a fost folosită o singură dată în exerciții, în anul 1957. SUA a scos-o din producție în 1962 și ulterior din serviciu la începutul anilor 1980, notează BBC.