SUA prioritizează livrarea de rachete Ucrainei. Vor amâna livrarea de armament către alte state

SUA prioritizează livrarea de rachete Ucrainei. Vor amâna livrarea de armament către alte state Sursa foto: romtehnica.ro

SUA au anunțat că vor prioritiza livrarea de rachete Ucrainei. Din acest motiv vor amâna pentru 16 luni livrarea de armament către alte state.

SUA prioritizează livrarea de rachete Ucrainei

Statele Unite își schimbă prioritatea livrărilor de rachete achiziționate prin contract de alte state – amânându-le cu 16 luni – și vor furniza rachetele produse recent Ucrainei, a anunțat Casa Albă într-un comunicat.

„Acest lucru va garanta că suntem în măsură să furnizăm Ucrainei rachetele de care are nevoie pentru a-şi menţine stocurile într-un moment-cheie al războiului, către sfârşitul verii şi la toamnă”, a declarat joi presei un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate (NSC) de la Casa Albă, John Kirby.

Așadar, „livrările acestor rachete celorlalte ţări care aşteaptă acum la coadă urmează să fie amânate”, a anunţat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Termene de livrare prelungite pentru alte state

John Kirby a declarat că aceste țări își vor primi armamentul comandat, subliniind însă că „termenele de livrare vor fi ușor prelungite”.

Reprezentantul NSC a anunțat că Statele Unite și-au informat toți clienții cu privire la această „măsură excepțională”.

„Depunem eforturi să minimizăm orice impact negativ” asupra acestor ţări afectate de acestă măsură, a dat asigurări John Kirby.

„Dacă oricare dintre ceilalţi parteneri ai noştri s-ar afla într-o bună zi într-o situaţie asemănătoare Ucrainei, am face, la fel, eforturi extraordinare pentru a-i susţine securitatea”, a subliniat el.

De asemenea, a sigurat că această decizie demonstrează angajamentul ferm al Washingtonului de a sprijini „partenerii” săi atunci când aceștia se confruntă cu un „pericol existențial”.

John Kirby

Generalul Valeri Zalujni a fost înlocuit. Ce spune Casa Albă. Sursa foto Arhiva EVZ

„SUA consideră că aceasta este cea mai bună linie de conduită în susţinerea Ucrainei”

„Statele Unite consideră că aceasta este cea mai bună linie de conduită în susţinerea Ucrainei, garantând totodată că ceilalţi parteneri îşi vor prmi rachetele şi capacităţile de apărare aeriană pe care s-au angajat să le cumpere, cu o amânare”, a declarat el.

El a declarat că „multe” dintre statele ale căror comenzi de armament au fost amânate „au sprijinit pe deplin această decizie”.

Întrebat de Bloomberg dacă amânarea livrării unor sisteme de tip PATRIOT va dura „săptămâni, luni sau ani”, Kohn Kirby a răspuns că Statele Unite preconizează primele livrări către Ucraina, în cadrul acestei „reprioritizări”, „în săptămânile următoare”.

„Cu siguranţă, până la sfârşitul verii, Ucraina va începe să vadă primele livrări” de sisteme de tip PATRIOT.

El a adăugat că nu poate preciza întîrzierea în cazul fiecărei ţăriamânate  în parte, ”pentru că este vorba despre contracte individuale”.

”Am comunicat cu aceste ţări şi vom continua să o facem, vom face tot ceea ce putem pentru a minimiza întârzierea cât mai mult posibil. Însă fiecare ţare are circumstanţe diferite, în funcţie de cât de mult a comdadat şi în funcţie de nevoile pe care le are în domeniul autoapărării”, a precizat John Kirby.

De asemenea a evidențiat că „amploarea livrărilor Ucrainei se va întinde pe o scară mare şi îi va furniza suficiente capacităţi pentru restul acestui exerciţiu bugetar şi, bineînţeles, al viitorului exerciţiu bugetar”.

„Aşadar, aproximativ 16 luni se vor afla în centrul termenului necesar pentru a completa invetanriul Ucrainei. Iar apoi, după asta, ţările cărora le-am cerut amânarea, vor începe să-şi vadă livrările”, a precizat John Kirby.