SUA nu renunţă la scutului ANTIORACHETĂ, după acordul cu Iranul, dar RUSIA crede că scutul nu mai este de actualitate

SUA nu renunţă la scutului ANTIORACHETĂ, după acordul cu Iranul, dar RUSIA crede că scutul nu mai este de actualitate

Acordul cu Iranul nu anulează necesitatea creării sistemului de apărare antirachetă, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, în timp ce Moscova insistă că, după reglementarea dosarului nuclear iranian, preocuparea pentru apărarea antirachetă nu mai este de actualitate.

„Rezolvarea cu succes a problemei nucleare iraniene nu elimină necesitatea (creării) sistemului de apărare antirachetă pentru contracararea ameninţării cu rachete iraniene. Acesta este motivul pentru care noua rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, care prevede un plan cuprinzător comun de acţiune, menţine sancţiunile Naţiunilor Unite faţă de programul balistic al Iranului pe o perioadă de opt ani”, a explicat, sub rezerva anonimatului, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de agenţia de presă RIA Novosti, potrivit Agerpres.

Iranul, potrivit aceluiaşi diplomat american, dispune de cele mai mare rezerve de rachete balistice din Orientul Mijlociu, fapt ce reprezintă o „sursă de îngrijorare pentru Statele Unite şi comunitatea internaţională” şi face necesară crearea unui sistem de apărare antirachetă.

„SUA îşi menţin angajamentul de a-şi proteja aliaţii şi partenerii cu privire la posibila ameninţare cu rachete balistice, care vine inclusiv dinspre Iran şi simpatizanţi non-statali ai acestuia. Vom lua măsuri pentru a contracara programul de rachete al Iranului prin intermediul unor iniţiative de securitate cu partenerii noştri din regiune, prin intermediul apărării antirachetă, a sancţiunilor, controlului asupra exporturilor şi regimului de control asupra tehnologiilor de rachete, respectat de 34 de ţări”, a declarat reprezentantul Departamentului de Stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iranul şi cei şase negociatori internaţionali au ajuns marţi la un acord istoric cu privire la rezolvarea pe termen lung a dosarului nuclear iranian.

Luni întregi de negocieri au culminat cu adoptarea unui plan comun cuprinzător de acţiune a cărui punere în aplicare integral va duce la eliminarea sancţiunilor economice şi financiare instituite anterior de Consiliul de Securitate, SUA şi UE.

La ora actuală, Rusia aşteaptă o reacţie oficială din partea SUA în legătură cu faptul că noul acord privind programul nuclear al Iranului face inactuală preocuparea pentru apărarea antirachetă în Europa, a declarat marţi ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

„Am vrut să subliniez într-un context mai larg: ne amintim cu toţii că, în aprilie 2009, preşedintele (SUA), Barack Obama, a declarat, într-un discurs la Praga, că dacă ajungem să reglementăm problema legată de programul nuclear iranian, sistemul de apărare antirachetă nu va mai fi de actualitate”, a evocat Lavrov, citat de agenţia de presă TASS.

„Acesta este motivul pentru care am atras atenţia partenerilor noştri americani asupra acestui fapt. Vom aştepta răspunsul lo”, a spus Lavrov.

Planurile SUA privind desfăşurarea unor elemente ale sistemului lor de apărare antirachetă în Europa, invocând necesitatea protejării împotriva ameninţărilor dinspre Iran, reprezintă o piatră de încercare în ultimii ani în relaţiile dintre Moscova şi Washington, asupra cărora şi-a pus amprenta şi criza ucraineană.

SUA asigură că scutul antirachetă nu va fi îndreptat împotriva Rusiei, dar refuză să ofere garanţii juridice în acest sens, aşa cum cere Moscova, scrie agenţia rusă de presă.