SUA nu participă la reuniunea ecologistă din China comunistă

SUA nu participă la reuniunea ecologistă din China comunistă

Ecologiștii asociați ONU se vor reuni în China, iar consultările se vor desfășura fără delegaţia Statelor Unite. Aceștia vor discuta despre stabilirea unui calendar şi a unui conţinut pentru lucrările lor ştiinţifice, într-un context marcat de o adevărată luptă geopolitică.

Reprezentanții SUA nu vor fi prezenți

Donald Trump a anunţat retragerea SUA din Acordul de la Paris. Aceasta ar urma să devină oficială în ianuarie 2026. Conform informațiilor apărute în presa internațională, reprezentanții SUA nu vor participa la reuniunea GIEC.

„Nu am văzut niciun membru al delegaţiei americane şi nimeni nu a reprezentat Statele Unite la sesiunea plenară până în prezent", a precizat o sursă pentru AFP.

Mai mulți analiști au atras atenția că absenţa Statelor Unite reprezintă o nouă „lovitură” pentru organizatori.

„Independent de opiniile politice asupra politicii pentru mulţi observatori, lipsa reprezentanţilor americani constituie o nouă lovitură majoră pentru organizatorii de mediu. Abandonarea organizației care se bucură de cea mai mare autoritate din lume în materie de riscuri şi proiecţii climatice va prejudicia cercetarea şi societatea din Statele Unite”, a ecplicat climatologul Johan Rockstrom, un renumit climatolog de la Institutul de cercetări asupra impactului climei din Potsdam.

Va fi întocmit un raport

Grupul Interguvernamental de Experţi în evoluţia Climei (GIEC) a fost înfiinţat în 1988 pentru a consilia factorii de decizie politică.

Luni a început cel de-al şaptelea ciclu al reuniunilor sale de lucru.

Acest ciclu va culmina, până în 2029, cu un raport cuprinzător privind efectele schimbărilor climatice. Acesta va include evaluări intermediare şi rapoarte tematice.

ecologism

ecologism

Ţările lumii vor decide ritmul şi conţinutul acestora în cadrul reuniunii. Evenimentul se va desfăşura la Hangzhou până pe 28 februarie, într-un context marcat de cei mai călduroşi doi ani din istoria măsurătorilor meteorologice: 2023 şi 2024.

Decizia SUA

Acest bilanț, întocmit la fiecare cinci ani pentru a evalua progresele făcute de umanitate în respectarea Acordului de la Paris, reprezintă un document esențial în cadrul negocierilor climatice anuale.

„Obiectivul de a limita creşterea temperaturii globale cu 1,5°C peste nivelurile din era preindustrială este în continuare posibil din punct de vedere matematic, dar (...) timpul nu joacă în favoarea noastră” a declarat Inger Andersen, directorul executiv al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (PNUM).

Multe țări bogate și națiuni în dezvoltare, în special micile state insulare, susțin un calendar. Inițiatorii se confruntă cu opoziția unor țări mari producătoare de petrol și poluatori.  Printre acestea se numără India și China, ale căror emisii continuă să crească.