SUA intervin cu jumătate de gură în tensiunile Franța-Turcia

SUA intervin cu jumătate de gură în tensiunile Franța-Turcia

Casa Albă a deplâns faptul că o navă militară turcă a vizat fregata franceză „Courbet”, fără a desemna clar Ankara.

Reacția  Washingtonului față de acest incident naval era de mult timp așteptată.

La mai bine de o lună după „afacerea Courbet”, în timpul căreia o fregată franceză a fost vizată, potrivit Parisului, de o navă militară turcă care escorta o navă suspectată de încălcarea embargoului la exporturile de arme în Libia, consilierul american pentru securitate națională, Robert O'Brien (foto) , a acordat un sprijin foarte măsurat Franței.

„Franța este un aliat foarte special și vrem să o susținem ori de câte ori putem ”, a declarat Robert O'Brien, în cadrul unei întâlniri, la Paris, cu jurnaliștii, săptămâna aceasta.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În aceste condiții, nu este bine să se folosească un radar de control al tirului împotriva unui aliat NATO”, a adăugat el, fără a numi în mod special Turcia sau a lua parte vreuneia dintre versiunile acestui incident grav, prezentate de Paris și Ankara.

„Aliații NATO nu ar trebui să se întoarcă unul împotriva celuilalt. Nu este bine (...) Simpatizăm cu preocupările franceze. Dacă una dintre navele noastre ar fi țintită de o altă țară, nu am fi foarte mulțumiți”, a adăugat oficialul American.

Niciun oficial american nu s-a exprimat de la incidentul dintre armatele franceze și turce.

La 10 iunie, Cirkin, o navă comercială care naviga sub pavilionul Tanzaniei, a fost detectată de armata franceză spre sud-vestul insulei Creta.

Escoltată de trei fregate ale marinei turce care au utilizat indicativele NATO, nava care a părăsit portul  Haydarpasa din Istanbul, la 7 iunie, pentru a ajunge în Tunisia, a schimbat brusc cursul îndreptându-se către  Libia.

„Această navă avea deja un pedigree”, a indicat Ministerul Forțelor Armate Franceze. „Și-a falsificat deja identitatea, și-a schimbat marcajele carenei și și-a schimbat numele pentru a merge în Libia”.

La Paris s-a stabilit că nava în cauză, Cirkin,  transporta de fapt arme, cu încălcarea embargoului decretat de ONU asupra Libiei.

Fals, a răspuns Ankara, Cirkin a trimis doar doar echipament medical.

După două prime încercări nereușite ale navelor grecești și italiene, fregata franceză Courbet, care participă la misiunea de supraveghere a operațiunii NATO Guardian Sea, s-a apropiat la rândul navei de Cikrin pentru a o controla.

Atunci, una dintre navele militare turcești s-a interpus și a țintit fregata Courbet de trei ori cu radarul său de control al focului, a explicat Ministerul Forțelor Armate Franceze. Această acțiune reprezintă ultima etapă înainte de deschiderea focului asupra unei nave.

Fregata Courbet a efectuat mișcări foarte suspecte în jurul fregatelor turce, care compromiteau securitatea noastră”, a declarant Ankara, dând asigurări că nu a făcut dovada nici unei „ostilități”.

Scăpat de fregata franceză, cargoul Cirkin și-a reluat călătoria până în portul Misrata, fief al puternicelor miliții islamiste libiene, unde a descărcat încărcătura suspectă a doua zi.