SUA. Democrații pregătesc un nou program socialist pentru forța de muncă
- Tudor Borcea
- 14 februarie 2020, 22:56
Ar fi minunat ca toți să fie sindicalizați
În California, lupta împotriva economiei a început în 2019 cu proiectul de lege 5, scris cu ajutorul AFL-CIO. Proiectul a fost susținut de parlamentarul de stat Lorena Gonzalez, care spune că „ar fi minunat dacă toți lucrătorii ar fi sindicalizați”.
Freelancerii se opun acestei legi, inclusiv 88% din cei creativi. Parlamentarii vor să-i împingă pe aceștia în structuri de muncă, astfel încât să fie împinși în sindicate, ca sindicatele să aibă mai mulți bani pentru a susține campaniile politice.
În Statele Unite sunt 56 de milioane de freelanceri creativi și aceștia se vor asigura că proiectul de lege va ajunge acolo unde trebuie, adică la gunoi. Presupusul scop al acestei legi, notează tribuna.us, este de a-i proteja pe oameni de „marile companii tech malefice care le-ar exploata munca”.
Uber și Lyft, Handy, DoorWash, Postmates și multe alte aplicații se bazează pe freelanceri pentru joburi de șofat, curățenie și livrări. Dar aceste legi nu țin cont de voința lucrătorilor.
În continuare, se arată în articol, aceste legi nu iau în considerare diferențele foarte reale din piața de muncă a acestui secol.
Muncitorii vor să aibă tot mai mult control asupra vieții și produsului muncii lor. Nu vor să ia ceea ce le oferă companiile. În schimb, mulți dintre ei constantă că sunt mai capabili să decidă cum și când să lucreze.
„Democrații nu țin cont că micile afaceri depind de freelanceri. Există niște relații simbolice în care freelancerii oferă serviciul, afacerile oferă platforma și fiecare se alege cu o parte din toată înțelegerea. Freelancerii nu vor protecții guvernamentale. Vor să câștige și să reușească în propriile lor condiții. Nici un stat sau guvern federal nu ar trebui să interfereze cu asta”.
În timp ce președintele Trump este ocupat să câștige voturile freelancerilor democrați, parlamentarii pe care aceștia i-au votat anterior le aruncă încrederea peste bord. „În loc să-și facă griji de cum vor primi bani de la liderii sindicatelor, democrații ar trebui să fie mai preocupați de pierderea voturilor electorilor lor”, conchide articolul