SUA declanșează "războiul hibrid" contra Chinei! Ce se ascunde în spatele strategiei „descurajării integrate”
- Ovidiu Drugă
- 31 iulie 2021, 19:28
Secretarul american al Apărării Lloyd Austin , aflat marți la Singapore, le-a prezentat aliaților din regiunea Indo-Pacifică viziunea sa asupra „descurajării integrate”. Ținta este, desigur, regimul comunist de la Beijing.
Această strategie, a spus secretarul Apărării, implică colaborarea cu partenerii Americii pentru a descuraja activitățile de constrângere și agresiune. Prin urmare, vorbim despre înființarea unei rețele de aliați și parteneri în zona indo-Pacifică care nu mai are exclusiv caracteristicile unui parteneriat militar, dar include și instrumente tipice vașa-numitului război hibrid modern.
Război cu toate armele împotriva Chinei
Statele Unite, a continuat Austin, ar trebui să folosească „fiecare instrument militar și nemilitar din arsenalul noastru în coordonare cu aliații și partenerii noștri. Descurajarea integrată despre care vorbește Austin, vizează utilizarea capabilităților existente, construirea de noi capacități și utilizarea acestora în moduri noi, inclusiv online, pentru a asigura securitatea regiunii .
Secretarul apărării a precizat că SUA își propune să se coordoneze mai bine cu aliații, să creeze o rețea mai strânsă de aliați și parteneri și să inoveze mai repede. În același timp, se angajează să se asigure că aliații și partenerii au abilitățile și informațiile de care au nevoie pentru a obține avantajul care le va permite să impună această nouă ordine regională dorită de Washington pentru a contracara pretențiile de hegemonie ale Chinei.
China, captivă în rețeaua formată de aliații și partenerii SUA
Șeful Pentagonului a vorbit, de asemenea, despre eforturile SUA de a îmbunătăți interoperabilitatea cu aliații regionali, indicând exercițiul recent din Japonia, care a culminat cu prima lansare a unui sistem de rachete cu mobilitate ridicată. Este vorba despre Himars (High Mobility Artillery Rocket System), folosit pentru prima dată pe pământul japonez în timpul exercițiului Orient Shield desfășurat la sfârșitul lunii iunie. Austin a menționat, de asemenea, exercițiile Pacific Vanguard și Talisman Sabre în largul Australiei, care au implicat forțe din Statele Unite, Japonia, Australia și Coreea de Sud. El a vorbit, de asemenea, despre achiziționarea de către Singapore a avioanelor de luptă F-35B de la Lockheed Martin, despre care spune că vor „crește capacitățile noastre colective și vor deschide noi oportunități pentru pregătirea combinată la nivel înalt”.
Revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud "nu au nicio bază în dreptul internațional”
Secretarul american al apărării a menționat în mod specific China drept un jucător asertiv în regiune, afirmând că „revendicările teritoriale ale Beijingului asupra marii majorități a Mării Chinei de Sud nu au nicio bază în dreptul internațional” și călcă în picioare suveranitatea altor state.
Austin a profitat și de această ocazie pentru a reafirma angajamentul SUA de a respecta tratatul cu Japonia privind suveranitatea Tokyo asupra insulelor Senkaku, revendicate și de China. Statele Unite vor onora și parteneriatul pe care îl au cu Filipine, țară care are și ea revendicări în Marea Chinei de Sud. Declarațiile făcute sunt în deplin acord cu „proiectul de lege” prezentat de Casa Albă guvernului japonez pentru menținerea trupelor SUA pe pământ japonez (egal cu aproximativ 1,84 miliarde de dolari).
Secretarul a raportat, de asemenea, că Statele Unite „colaborează cu Taiwan pentru a-și îmbunătăți capacitățile și pentru a-și spori dorința de a descuraja amenințările și activitățile coercitive, menținând în același timp angajamentele noastre în temeiul Legii privind relațiile din Taiwan”.
De asemenea, el a atacat reticența Chinei de a rezolva disputele în mod pașnic și de a respecta statul de drept în toate domeniile, acuzând Beijingul că întreprinde „acțiuni agresive împotriva Indiei",acțiunile de constrângere îndrepotate împotriva Taiwanlui, precum și „genocidul și crimele împotriva umanității” împotriva musulmanilor uiguri din Xinjiang.
SUA apelează la "diplomația vaccinului"
Austin a afirmat, de altfel, că Statele Unite „se grăbesc să ofere asistență urgentă în tot Indo-Pacificul”. Aceastî asistență este destinată să ajute țările din regiune să facă față pandemiei și include echipamente de testare, echipamente de protecție personală, ventilatoare pentru secțiile de terapie intensivă și vaccinuri.
Austin a subliniat că administrația Biden a început deja donarea de vaccinuri către mai multe țări din regiune, menționând că Indonezia, Laos, Malaezia și Vietnam au primit 40 de milioane de doze din Statele Unite. Potrivit lui Austin, Casa Albă a se angajează să livreze cu 500 de milioane de doze în întreaga lume în anul care vine.
"Este clar că Washingtonul, atunci când vorbește despre necesitatea de a stabili o „nouă ordine” prin orice mijloace, militare și nemilitare, își cheamă aliații și partenerii să formeze un „sistem” de cel mai larg spectru posibil pentru un război hibrid care va folosi inclusiv instrumente economice, resurse media și toate celelalte instrumente civile - inclusiv asistența medicală - pentru a încerca să contracareze influența chineză în zona indo-Pacificică", scrie Paolo Mauri în ziarul italian Il Giornale.