SUA-China - de la război comercial la război de poziționare strategică în Asia de Sud-Est

SUA-China - de la război comercial la război de poziționare strategică în Asia de Sud-Est

Ultima vizită a secretarului Apărării, James Mattis, în Asia de Sud Est – China Coreea de Sud și Japonia – a subliniat, o dată în plus, tensiunile și diferențele ireconciliabile între Washington și Beijing nu numai la nivel comercial, acolo unde s-a lansat un adevărat război, ci chiar la nivel de poziționare strategică, cu amplasamente și insule artificiale militarizate în toată Marea Chinei de Sud, dar și cu contacte agresive curente și atacuri cu laser la adresa avioanelor americane, capitol la care s-au înregistrat peste 20 asemenea incidente.

China susține că nu va da nici un milimetru în spate din teritoriul său, chiar dacă e vorba despre un “nou teritoriu”, creat artificial în Marea Liberă sau pe teritorii disputate cu 6 dintre vecinii săi. Statele Unite pledează pentru Marea Liberă, zona internațională și nu recunoaște zona de interdicție de survol introdusă unilateral de China deasupra teritoriilor disputate sau cu construcții artificiale, unde zboară și navighează cu forțe militare la contact cu navele chineze. Aici un incident minor poate duce la escaladare și la deschiderea focului între cele două părți.

 

James Mattis a fost la Beijing pentru a afirma pozițiile cunoscute, a încerca un dialog transparent și constant și evitarea angajării sau a escaladării reciproce, în timp ce vizita sa e menită să reasigure ceilalți vecini ai Chinei, primii hărțuiți de această prezență militară. De la Filipine, Taiwan, Brunei, Thailanda la Vietnam și Cambogia, disputele teritoriale sunt aprige, ca și hărțuirea pescarilor sau a navelor comerciale de către navele militare chineze, un fapt inacceptabil în comerțul internațional, într-o zonă cu peste 50% din comerțul mondial. La fel și cu Japonia, pe care Mattis o vizitează, alături de Coreea de Sud.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

În cazul Japoniei asigurările și garanțiile sunt tema, relativ la rachetele cu rază medie și lungă ce zboară deasupra insulelor arhipelagului, iar cu Coreea de Sud, Mattis urmează să stabilească dezvoltarea strategică militară curentă, după anularea exercițiilor anuale comune, ca urmare a întâlnirii din Singapore între Președintele SUA, Donald Trump și cel al Coreii de Nord, Kim Jong un. Până una-alta, site-urile nucleare nu au fost distruse, ci s-au extins construcțiile la ele, astfel că analiștii se întreabă că, dacă tot doresc să distrugă casa, de ce nord-coreenii refac bucătăria?

 

Vizita a arătat probleme majore în privința diferențelor de viziune nu numai incompatibile, dar chiar în situații profund antagonice și belicoase, fapt ce anunță oricând ciocniri cu potențial de escaladare sino-americane. Și propunerile de evitare a incidentelor par să nu fi fost primite de chinezi nici măcar la nivelul convenit între șefii statelor majore ale Rusiei și SUA, pe linia de contact din Estul Europei. Din contra, întreg spațiul de divergențe din Asia de Sud-Est este subiect al abordărilor sinonime cu declarațiile președintelui chinez Xi, comunicate miercuri lui James Mattis: China nu va da nici un milimetru înapoi din teritoriul său din Oceanul Pacific.

 

"Abordarea noastră este clară și fără nici un dubiu privind suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. Nu vom pierde nici un milimetru din teritoriul lăsat nouă de strămoșii noștri și nu vrem nici un milimetru din teritoriul altora.", susține Președintele Xi în fața lui James Mattis, în formatul discuțiilor publice. O referință directă și o probă concretă despre cum privește China naționalistă de azi lumea și pe vecinii săi, regulile internaționale și relațiile cu vecinii, o formula de tip China first similară abordărilor lui Donald Trump și care anunță nori negri în relațiile militare și posibilitățile de coliziune între cele două state.

 

Nu știm câte elemente a putut să discearnă James Mattis, secretarul Pentagonului, din această vizită de investigare, ascultare și înțelegere a pozițiilor Chinei, dincolo de documente, intelligence și analize. Chiar dacă scopul fundamental a fost să asculte și să caute, cu acuratețe și extremă precizie, elementele comune ca și cele strategice pe care ar putea să-și întemeieze o construcție a realțiilor viitoare, cele relevante par foarte puține și marginale. Din contra, pe liniile fundamentale și strategice, se pare că vizita validează o dată în plus afirmațiile din recenta Strategie de Apărare a SUA lansată în decembrie, conform Strategiei de Securitate Națională a lui Trump de anul trecut, care marchează ambele rivalitatea în creștere și perspectiva confruntării directe între China și SUA în Asia de Sud-Est.

 

Anularea exercițiilor comune americano-sud coreene a fost salutată de către Beijing, dar acesta e conștient că americanii nu vor pleca din regiune, iar scutul anti-rachetă va continua să fie amplasat până la capăt, mai mult, o eventuală păcăleală a lui Kim Jong un ar crea reacții extrem de dure din partea lui Donald Trump. Însă Pentagonul și partenerii săi nu a făcut, totodată, pași în spate din exercițiile de afirmare a libertății de navigație, pescuit și comerț din Marea Chinei de Sud-Est.

 

Mai mult, China a fost exclusă de la ultimele manevre militare anuale RimPac, lansate în această săptămână, ca sancțiune pentru escaladarea militarizării Mării Chinei de Sud prin amplasarea de sisteme de rachete pe insulele artificiale. În plus, rămâne o temă majoră de divergență utilizarea atacurilor cu laser asupra avioanelor americane, fiind vorba despre lumini în ochi care orbesc piloții, nu despre tehnologie ofensivă de alt tip. China a negat aceste acuzații, dar subiectul a fost prezent în întrevederea față în față a celor doi miniștri ai Apărării.