SUA către Europa: Rămâneţi principalul nostru partener militar şi diplomatic
- Paul Ciocoiu
- 5 februarie 2012, 13:37
Secretarul american al apărării, Leon Panetta, şi cel de Stat, Hillary Clinton, au dat asigurări Europei, ieri, că Bătrânul continent va continua să reprezinte un element central pentru interesele de apărare ale SUA, chiar dacă administraţia Obama a decis să retragă două din cele patru brigăzi ale armatei terestre staţionate pe teritoriul european, scrie ziarul New York Times.
"Europa rămâne partenerul la care apelăm prima dată", a declarat secretarul american de Stat Hillary Clinton într-un discurs rostit la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen. "Europa este principalul partener de securitate şi atunci când vine vorba de operaţiuni militare, dar şi de diplomaţie", a subliniat şi Panetta în acelaşi context.
Acesta din urmă a menţionat că SUA construiesc un sistem de apărare antirachetă în Europa ce cuprinde o staţie radar în Turcia şi rachete ce vor fi staţionate în România şi Polonia, iar patru nave americane capabile să doboare rachete vor fi staţionate la Rota, în Spania.
Pe de altă parte, şeful Pentagonului a mai subliniat la München că SUA se aşteaptă ca Europa să sporească investiţiile în apărare.
"Trebuie să continuăm cu toţii investiţiile în apărare, pentru a face faţă cât mai bine viitoarelor provocări", a spus Leon Panetta la o masă rotundă cu secretarul de stat american Hillary Clinton şi secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen.
El a precizat că, deşi două din cele patru brigăzi de luptă americane din Europa, în jur de 7000 de militari, vor fi retrase, o altă brigadă va efectua rotaţii în Germania pentru a se antrena alături de forţele europene. Această brigadă va participa la Forţa de reacţie a NATO, creată în 2002 şi care ar urma să dispună de 13.000 de oameni, a explicat oficialul american, lansând un apel la ceilalţi aliaţi să contribuie la rândul lor la această unitate.
Aceste măsuri constituie un "vot de încredere" al Washingtonului faţă de viitorul Alianţei nord-atlantice, iar Europa trebuie să facă la fel, cooperarea în cadrul NATO neputând fi o scuză pentru a reduce şi mai mult bugetele militare europene, a conchis Leon Panetta.