SUA au dezvoltat o strategie prin care să combată terorismul

SUA au dezvoltat o strategie prin care să combată terorismul

Săptămână trecută, administrația Biden a lansat o strategie națională de combatere a terorismului intern, fiind primul astfel de document de acest gen.

Este mai puțin vorba despre o strategie care modelează deciziile operaționale din cadrul guvernului, ci mai mult o declarație publică a obiectivelor. 

Motivele din spatele acțiunilor teroriste

În urma atentatelor din 11 septembrie 2001, decesele din interiorul Statelor Unite, cauzate de organizații străine, au fost aproape inexistente. Atunci când au existat atacuri, s-a dovedit că era vorba despre teroriști individuali, cultivați chiar în Statele Unite. 

Documentul de strategie prezintă teme familiare cu cele din discursul despre combaterea terorismului străin, cum ar fi împărțirea informațiilor între agențiile guvernamentale. De asemenea, sunt identificate limitările și compromisurile implicate în efortul de combatere a terorismului. 

Cea mai semnificativă secțiune a documentului este confruntarea cu contribuitorii terorismului, care este determinat de condițiile politice, economice și sociale. Cu toate că terorismul este prezentat fără a avea convingeri politice sau ideologia, majoritatea acțiunilor teroriste interne au implicat extremismul de dreapta. Agențiile de informații au apreciat că extremiștii motivați rasial sau etnic reprezintă cea mai letală amenințare.

Modalități de contracarare 

Administrația a încercat să îmbunătățească aceste condiții, lucrând pentru a oferi ajutor financiar milioanelor de american, redresând astfel economia și dispersarea resimțită de mulți cetățeni. Credința în guvern și abordarea unei polarizări extreme, alimentată de o criză de dezinformare canalizată prin intermediul platformelor de socializare, îi poate conduce pe mulți înspre violență. 

Documentul a afirmat că acele lucruri necesită o accelerare a luptei cu un mediu informațional care provoacă un discurs democratic sănătos și inclusiv găsirea unor modalități de a contracara influența și impactul teoriilor conspirative care pot oferi această deschidere înspre terorism. 

O parte substanțială a populației americane nu împărtășește un angajament real față de democrație, iar o altă parte din aceasta, va putea oricând recurge la acte de terorism. Această problemă a terorismului intern va rămâne atâta timp cât va fi vorba despre atitudini și loialități politice. Pericolul va persista nu numai pentru persoanele care sunt victime ale acțiunilor teroriste, ci și pentru democrația americană, conform NationalInterest.

Ne puteți urmări și pe Google News