SUA adoptă noi sancţiuni pentru oficiali ruşi. Rusia nu se lasă mai prejos

SUA adoptă noi sancţiuni pentru oficiali ruşi. Rusia nu se lasă mai prejos

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat noi sancţiuni impuse unor oficiali şi bănci din Rusia, din cauza crizei din Crimeea. Liderii europeni, care au discutat aseară, la Bruxelles, despre problema Ucrainei, urmau să decidă şi ei noi măsuri contra Rusiei.

Barack Obama a precizat că SUA urmăresc cu îngrijorare situaţia din sudul şi estul Ucrainei şi a semnat un ordin prin care aprobă impunerea de sancţiuni economice Moscovei. Obama a explicat că Rusia trebuie să înţeleagă că orice escaladare a situaţiei nu va face decât să o izoleze în interiorul comunităţii internaţionale. Sancţiunile vor fi impuse pentru 20 de oficiali ruşi cu interese în Crimeea şi pentru Banca Rossia, potrivit unei surse din Trezoreria americană. Disensiuni în UE La Bruxelles, cancelarul german Angela Merkel a precizat că UE este gata să impună sancţiuni economice "dacă va exista o escaldare a situaţiei". De asemenea, preşedintele Franţei, Francois Hollande, a afirmat că summitul UE-Rusia, care urma să se desfăşoare în luna iunie, va fi anulat. "Vom spune clar, din nou, că anexarea Crimeii încalcă toate tratatele internaţionale", a explicat Merkel înainte de summit. Premierul bulgar, Plamen Oreşarski, s-a declarat pesimist în privinţa adoptării unor sancţiuni la scară-largă, adăugând că trebuie aprobate mecanisme compensatorii pentru ţările care vor fi afectate de eventuale măsuri împotriva Rusiei. Nici ruşii nu se lasă mai prejos, Ministerul rus de Externe fiind extrem de tranşant, precizând că, fără nicio îndoială, "Rusia va răspunde adecvat oricăror acţiuni ostile". Moscova a aprobat o listă cu nouă oficiali din administraţia americană, care nu vor mai putea intra în Rusia, printre aceştia numărându-se consilieri ai preşedintelui Obama şi senatori. Britanicii şi irlandezii consideră că acţiunile Rusiei nu trebuie să rămână nepedepsite, pentru că au depăşit cele mai pesimiste aşteptări. "Situaţia a escaladat, semnele nu sunt încurajatoare. Europa trebuie să arate că este serioasă şi unită", a spus un diplomat britanic, citat de EUObserver. Germania vrea adăugarea a 10 nume de persoane care să nu poată călători în UE şi cărora să le fie îngheţate conturile din străinătate. Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a solicitat, la summitul PPE, sprijin pentru ca semnarea Acordului de asociere UE-Republica Moldova să fie devansată până în iunie, şi acest lucru urma să se discute în Consiliu.

OSCE: descentralizarea în Ucraina, soluţie la criza internă

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) consideră că este necesară o descentralizare rapidă în Ucraina, pentru a se calma tensiunile separatiste din estul acestei foste republici sovietice. "Interlocutorii noştri şi autorităţile s-au plâns că nu sunt ascultate de autorităţile centrale, indiferent de apartenenţa lor politică", a declarat Tim Guldimann, emisar OSCE în Ucraina. "Toţi interlocutorii noştri au subliniat necesitatea de a se lua măsuri imediate în vederea unei descentralizări în scopul de a stabiliza situaţia politică din regiune", a adăugat el. Între timp, Duma de Stat din Rusia a ratificat, ieri, cu 443 de voturi şi o abţinere, tratatul cu privire la integrarea Crimeii în Federaţia Rusă. Tratatul a fost semnat la Kremlin de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi liderii proruşi ai Crimeii şi se referă la acordarea automată a cetăţeniei ruse pentru ucrainenii care locuiesc în Crimeea. Soldaţii ruşi au ocupat unităţile militare din Crimeea, în care soldaţii ucraineni s-au baricadat de două zile. Foto: Agerpres CITIȚI ȘI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • UPDATE. Navă de război UCRAINEANĂ, luată cu asalt de persoane înarmate în SEVASTOPOL
  • Imagini ale UMILINŢEI la care au fost supuşi OFIŢERII UCRAINENI de către ruşi
  • Oligarhii, băncile şi companiile din RUSIA au datorii externe de peste 700 MILIARDE de dolar