SUA a recunoscut: A omorât 10 civili nevinovați, printre care 7 copii, într-un atac din Kabul. Forțele speciale au greșit ținta

Rudele și vecinii examinează pagubele provocate vehiculelor în curtea casei domnului Ahmadi.

Statele Unite ale Americii (SUA) au recunoscut, vineri, că au ucis cel puțin 10 civili nevinovați, printre care și 7 copii, într-un atac ce viza o operațiune anti-ISIS. Forțele speciale au atacat un vehicul despre care oficialii americani au crezut că ar conține o bombă ISIS și că ar reprezenta o amenințare iminentă pentru trupele de pe aeroportul din Kabul. S-a dovedit, însă, că persoanele ucise erau nevinovate, relatează The New York Times.

„Prezint profundele mele condoleanțe familiei și prietenilor celor care au fost uciși”, a declarat generalul Kenneth F. McKenzie Jr., comandantul Comandamentului Militar Central al SUA, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Pentagon. El a precizat că SUA „explorează posibilitatea unor plăți ex gratia” pentru a compensa familiile victimelor ucise.

SUA a greșit ținta: A ucis o familie nevinovată. Va lua „măsuri compensatorii”

Moartea celor 10 civili, inclusiv 7 copii, în urma atacului cu dronă a fost recunoscută oficial, vineri, de generalul Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului Militar Central al SUA. „A fost o lovitură defensivă, conform regulilor de pe câmpul de luptă”, a precizat McKenzie, care a adăugat că autoritățile americane iau în calcul „măsuri compensatorii”.

Generalul a declarat că lovitura a fost lansată „cu convingerea profundă” că ISIS era pe punctul de a ataca aeroportul din Kabul, așa cum făcuse cu trei zile înainte, ucigând peste 140 de persoane, inclusiv 13 membri ai serviciilor americane.

Anunțul vine în contextul ziarul The New York Times a contestat, pe 11 septembrie, poziția forțelor militare SUA, care au susținut că, în cazul ultimei lovituri din Afganistan, au ucis un jihadist. Potrivit anchetei ziarului american, forțele speciale au atacat nu o mașină încărcată cu explozivi, ci un ONG-ist care transporta mai multe bidoane cu apă.

Credibilitatea serviciilor de informații SUA, pusă sub semnul întrebării

Este vorba despre ultima rachetă lansată de SUA în războiul desfășurat pe durata a 20 de ani în Afganistan. Forțele militare americane au numit atacul o „lovitură justificată” – un atac cu dronă, lansat după ore de supraveghere, pe 29 august împotriva unui vehicul despre care oficialii SUA au crezut că ar conține o bombă ISIS și că ar reprezenta o amenințare iminentă pentru trupele de pe aeroportul din Kabul.

În timp ce armata americană a declarat că atacul cu dronă ar fi putut ucide trei civili, raportul Times arată că a ucis 10 persoane, inclusiv șapte copii, într-un bloc rezidențial. Și rudele lui Ahmadi - ONG-istul confundat cu un jihadist - au declarat că 10 membri ai familiei lor, inclusiv șapte copii, au fost uciși în atac: Ahmadi și trei dintre copiii săi, Zamir, 20 de ani, Faisal, 16 ani, și Farzad, 10 ani; vărul lui Ahmadi, Naser, 30 de ani; trei dintre copiii lui Romal, Arwin, 7 ani, Benyamin, 6 ani, și Hayat, 2 ani; și două fetițe de 3 ani, Malika și Somaya.

Vecinii și un oficial afgan din domeniul sănătății au confirmat că trupurile copiilor au fost scoase de la locul atacului. Aceștia au declarat că explozia a făcut bucăți majoritatea victimelor; fragmente de rămășițe umane au fost văzute în interiorul și în jurul complexului a doua zi de către un reporter, inclusiv sânge și carne împrăștiate pe pereții interiori și pe tavane. Rudele lui Ahmadi au furnizat fotografii ale mai multor corpuri grav arse, aparținând unor copii.