Oamenii de știință din Israel au realizat un studiu în legătură cu modul în care persistă simptomele virusului COVID-19 asupra pacienților vindecați. Acestea pot fi resimțite pe o perioadă lungă de timp.
Pacienții care s-au vindecat de infecția cu virusul COVID-19 se confruntă cu simptomele acestei boli timp de mai multe luni. Cercetătorii din Israel au realizat un studiu în acest an și au aflat că aceste simptome dispar după aproximativ un an. Ei au continuat prin a spune că îmbolnăvirea cu virusul COVID-19 este o afecțiune de lungă durată. Unele dintre simptome persistă, în timp ce altele apar după patru săptămâni de la infecția inițială.
Maytal Bivas-Benita, cercetătoare la Institutul de cercetare KI din Israel şi co-autoare a studiului, a spus că s-a simțit „descurajată” de rezultatele cercetării. „Marea majoritate a pacienţilor se vor simţi bine după un an, iar eu cred că asta este o veste bună”, a zis în cele din urmă cercetătoarea israeliană. Studiul a mai a rătat că persoanele care s-au vaccinat nu au fost atât de expuse riscului de a dezvolta dificultăți respiratorii comparativ cu pacienții nevaccinați.
Ce categorie de persoane a dezvoltat cele mai puține efecte secundare
Au fost observate diferențe mici în ceea ce privește pacienții de sex feminin și cei de sex masculin. Este important de precizat că cei care au avut cele mai puține efecte secundare în faza precoce a îmbolnăvirii cu COVOID-19 au fost copiii. Marea majoritate dintre reacții au dispărut până la sfârșitul acestei perioade. Acest lucru s-a întâmplat în cazul tuturor variantelor de COVID-19.
„Aceste rezultate sugerează că, deşi fenomenul COVID-19 lung a stârnit temeri şi a fost îndelung discutat de la începutul pandemiei, marea majoritate a cazurilor de infecţie benignă nu prezintă simptome grave sau cronice pe termen lung”, au spus cercetătorii israelieni. Studiul oamenilor de știință a pornit de la baza dosarelor în format electronic care este deținută de a doua companie de asigurări medicale ca mărime din Israel, Maccabi Healthcare Services. În perioada 1 martie 2020 - 1 octombrie 2021 aproximativ două mmilioane dintre clienţii săi au mers pentru a-și face un test COVID-19, notează Agerpres.