Rafila explică raportul CNCAV: „S-a făcut o confuzie”. Ce reprezintă, de fapt, numărul de 41.000 de persoane cu reacții adverse după vaccinarea anti-Covid

Rafila explică raportul CNCAV: „S-a făcut o confuzie”. Ce reprezintă, de fapt, numărul de 41.000 de persoane cu reacții adverse după vaccinarea anti-Covid Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Alexandru Rafila a explicat confuzia care a apărut în spațiul public în urma raportului CNCAV. Ministrul Sănătății a subliniat faptul că nu este vorba despre 41.000 de persoane cu reacții adverse după vaccinarea împotriva Covid-19, ci de 19.000.

În spațiul public s-a răspândit o informație potrivit căreia 41.000 de persoane ar fi suferit  reacții adverse după vaccinarea anti-Covid. Alexandru Rafila a explicat în emisiunea Punctul Culminant, moderată de Victor Ciutacu, cum s-a produs această confuzie:

„Asta nu e in regula, pentru ca orice suferinta, si mai ales in cazurile de deces, sunt evenimente tragice, care nu trebuie desconsiderate. Discutia despre efecte adverse a inceput dupa un raport anual al Institutului de Sanatate Publica, unde sunt date legate de imbolnaviri si vaccinare.

Cifrele arata ca in 2021, cand s-a facut majoritatea vaccinurilor, au fost 15,8 milioane de persoane vaccinate si au fost 19.700 de persoane care au avut de suferit. Apoi a aparut o confuzie intre aceasta cifra si cea de 41.000 dintr-un raport al CNCAV. Acolo nu se refereau la persoane, ci la numarul de reactii, adica o persoana putea sa aiba doua sau mai multe.”, a declarat Alexandru Rafila în emisiunea lui Victor Ciutacu de la România TV.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rafila: „Marea majoritate a acestor reacții adverse au fost chestiuni minore”

Ministrul Sănătății susține că același raport s-a făcut pentru toate tipurile de vaccin și la toate e aceeași situație (n.r. există reacții adverse).  Mai mult, acesta susține că s-au pus în balanță beneficiile și pericolele și s-a ajuns la concluzia că vaccinul a prelungit foarte mult viața oamenilor, pe parcursul istoriei.

„Eu am verificat si periodic acest comitet de vaccinare dadea un raport de activitate si periodic se raportau si reactiile adverse. Probabil nu au fost popularizate. Noi avem o problema legata de un anumit tip de informare a publicului si ar trebui sa stie ca exista un loc unde pot raporta acest lucru.

Acest vaccin a fost mai reactogen (n.r. Astra Zeneca), si s-a vazut si din studiile pe care le-am publicat azi, era de aproximatix 7 ori mai reactogen chiar. Nu cunosc contextul din 2021, nu am avut nimic de-a face cu organizarea acestui program, dar banuiesc ca s-a dorit acumularea de date privitoare la o posibila reactogenitate crescuta a acestui vaccin.!”, a mai spus Rafila potrivit sursei citate.

Alexandru Rafila a ținut să sublinieze faptul că majoritatea reacțiilor adverse au fost „chestiuni minore”: „Marea majoritate a acestor reactii adverse au fost chestiuni minore, ca dureri la locul administrarii sau dureri de cap. 48 de cazuri au fost mai serioase, au fost facute publice, din informatiile obtinute nu a fost semnalat niciun deces la aceste persoane. Putem sa studiem aceste cazuri si sa vedem pe termen lung.”, a declarat Alexandru Rafila, în exclusivitate la România TV.

„Bogdan Oprea are niște reacții puțin întârziate, cam doi ani”

Fostul purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, Bogdan Oprea, a susținut în spațiul public faptul că s-a mușamalizat un caz în care o femeie a reclamat reacții adverse severe după ce s-a vaccinat împotriva Covid-19.

„În legătură cu acest subiect, Alexandru Rafila a făcut următorul comentariu: „N-au fost interzise total autopsiile, au fost cazuri in care s-au făcut, dar recomandarea de la OMS a fost sa fie limitate, pentru ca exista riscul de contaminare pentru cei care le efectuau, dar si pentru ca se punea presiune pe sistem.”, a mai spus Rafila.