76% dintre reacțiile adverse la vaccinuri au rezultat din așa-numitul efect „nocebo”, potrivit Il Messaggero.
Acest lucru a fost relevat de un studiu realizat de Harvard Medical School, care a analizat datele rezultate din 12 studii clinice privind vaccinurile anti-Covid. Potrivit cercetării, multe dintre efectele secundare, cum ar fi durerea, epuizarea sau febra, se datorează anxietății rezultate.
Ce este efectul nocebo?
Este un „eveniment advers” care nu se datorează administrării unei substanțe, ci este produs de așteptările negative ale pacientului care crede că a primit un medicament. Este reacția opusă efectului placebo, substanța fără niciun ingredient activ care servește la limitarea anxietății. De aici, cuvântul nocebo.
Medicul Ted Kaptchuk, autorul studiului, a explicat că „a le spune pacienților că” administrarea vaccinului „are efecte secundare similare cu cele produse de placebo în studii reduce anxietatea și îi determină pe pacienți să-și ofere timpul necesar pentru a-și evalua singuri efectele”.
Datele studiului
În fiecare studiu, persoanelor care au primit placebo li s-a administrat o soluție salină. 35% dintre persoanele „vaccinate” cu placebo s-au plâns de dureri de cap și oboseală. Pentru 16%, efectul secundar a fost durere, roșeață și umflarea locului injectat. Oamenii de știință au calculat că, în general, aproximativ două treimi din efectele secundare comune raportate în studiile vaccinului Covid sunt legate de efectul nocebo.
Anxietatea produce efecte secundare?
„Majoritatea cercetătorilor – explică Tom Kaptchuk – susțin că pacienților ar trebui să li se vorbească mai puțin despre efectele secundare pentru a reduce gradul de anxietate. Cred că acest lucru este greșit și că trebuie să fim onești”, a conchis el.
Bassetti: publicitatea negativă făcută vaccinurilor
„Dacă placebo provoacă efecte secundare similare cu vaccinul, evident că nu vaccinul este de vină, ci tot ceea ce există astăzi în jurul vaccinării, anxietatea și stresul care sunt rezultatul publicității negative împotriva vaccinurilor. De exemplu, toate aceste discuții despre efectele secundare ale vaccinurilor anti-Covid nu au ajutat deloc”, a declarat virologul Matteo Bassetti, intervievat pe tema efectului nocebo, potrivit RADOR.