Studiu revoluționar! Un nou vaccin anti-căpușe a prevenit boala Lyme la cobai. Când va fi testat pe oameni

Studiu revoluționar! Un nou vaccin anti-căpușe a prevenit boala Lyme la cobai. Când va fi testat pe oameniSursa: Arhiva EVZ

Peste 800.000 de oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc în fiecare an de boala Lyme, ale cărei manifestări pleacă de la simple iritații şi pot ajunge până la afectarea sistemului nervos şi probleme cardiace. Boala este provocată de o bacterie, însă nu toate căpuşele o transmit.

Un nou vaccin i-a împiedicat pe cobai să ia boala Lyme de la căpușe infectate, într-un studiu recent. Rămâne de văzut dacă funcționează şi la oameni, anunţă oamenii de ştiinţă.

Ca să se producă boala Lyme trebuie să se îndeplinească două condiții. În primul rând căpușa să fie infectată, contaminată cu acest microb care se numește Borelia, dar  nu toate căpușele sunt contaminate. Iar a doua condiție este ca să treacă cel puțin 24 de ore. Pentru că până în 24 de ore, căpușa nu apucă să arunce acest microb în sângele organismului gazdă.

Cele mai frecvente locuri care sunt parazitate de căpușe sunt picioarele

Acestea trec prin iarbă, și uneori nu trebuie neapărat să stai prin iarbă, poți doar să treci printr-o iarbă mai mare, și căpușele au o foarte mare capacitate de a se fixa de tegument. Dar dacă te întinzi în iarbă, dacă nu ești atent, ele pot să se găsească oriunde pe tegument, chiar și pe pielea păroasă a capului.”

Căpușele cu picioare negre (Ixodes scapularis) transmit bacteria Borrelia, care provoacă boala Lyme, la aproximativ 40.000 de oameni din SUA în fiecare an, dar acestea sunt doar cazurile despre care știm. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) estimează că numărul real de cazuri anuale poate fi de opt până la 10 ori mai mare decât cel raportat, conform unui raport săptămânal privind morbiditatea și mortalitatea publicat în 2018.  Și cum căpușele cu picioare negre se extind acum pe un nou teritoriu, dăunătorii ar putea transmite în curând boala Lyme în regiuni în care anterior nu era o problemă.

Oamenii de știință au dezvoltat un instrument pentru a preveni răspândirea bolii Lyme

Un vaccin care oprește căpușele să se hrănească odată ce se prind de pielea gazdei, ceea ce împiedică dăunătorii să transmită burgdorferi. La cobai, noul vaccin a oferit „imunitate robustă la căpușe”, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă oferă o protecție similară oamenilor, a raportat echipa de cercetare miercuri (17 noiembrie) în revista Science Translational Medicine .

„Aceasta este dovada conceptului că acest lucru este posibil”, a spus Petr Kopáček, om de știință senior la Institutul de Parazitologie de la Academia Cehă de Științe din Boemia de Sud, care nu a fost implicat în studiu.

Declanșarea imunității anti-căpușe

Unele animale, inclusiv iepuri, dezvoltă o rezistență naturală la mușcăturile de căpușe după ce au fost mușcate în mod repetat de paraziți, a spus autorul principal, dr. Erol Fikrig, profesor de medicină care conduce un laborator de boli infecțioase la Școala de Medicină Yale. Aceste animale rezistente dezvoltă o țesătură roșie inflamată la locul mușcăturii căpușei, iar această reacție imună interferează cu capacitatea căpușei de a înghiți sângele animalului. Adesea, căpușa va cădea de pe animal fără a-și termina masa - și înainte ca agenții patogeni să poată fi transferați.

Echipa sa s-a întrebat dacă oamenilor li s-ar putea oferi imunitate la căpușe, printr-un vaccin

„Când o căpușă se hrănește, este nevoie de ceva timp pentru ca vectorul Lyme să fie transmis”, a spus Fikrig. De obicei, o căpușă trebuie să rămână lipită de gazda sa timp de 36 până la 48 de ore pentru ca bacteriile să se transfere, conform CDC . Scuipatul căpușei o ajută de fapt să evite descoperirea în timpul hrănirii sale, deoarece saliva conține proteine ​​care suprimă răspunsul imun al gazdei, ceea ce reduce cantitatea de durere și inflamație declanșată de mușcătură. Fikrig și echipa sa au decis să folosească proteinele scuipate ale acestor căpușe împotriva lor, prin proiectarea unui vaccin care creează un răspuns imun specific împotriva acelor proteine.

În total, au ales 19 proteine ​​din scuipat de căpușă, dintre care unele suprimă răspunsul imun al gazdei. Apoi, echipa a generat ARNm , un tip de moleculă genetică, care conținea instrucțiuni despre cum să construiască fiecare proteină scuipată și a împachetat acel ARNm în nanoparticule de lipide sau bule mici de grăsime. Odată injectat în cobai, ARNm a direcționat celulele de cobai pentru a construi proteinele saliva de căpușă și a declanșa un răspuns imun ulterior.

Vaccinurile COVID-19 concepute de Pfizer-BioNTech și Moderna folosesc, de asemenea, ARNm

Dar acele vaccinuri instruiesc celulele umane să construiască proteine ​​de coronavirus. „Revizuind acest manuscris, am fost destul de încântat, pentru că este primul efort de a obține un vaccin ARNm împotriva căpușelor”, a spus Kopáček.

La două săptămâni după vaccinarea cobailor echipa le-a examinat sângele și a găsit anticorpi specifici împotriva a 10 dintre cele 19 proteine ​​de căpușă incluse în vaccin. Cercetătorii au plasat apoi căpușe cu picioare negre neinfectate pe animale pentru a vedea dacă mușcăturile lor ar declanșa un răspuns imunitar. Cobaii vaccinați au dezvoltat roșeață „substanțială” în jurul mușcăturilor de căpușă în decurs de 18 ore, iar această roșeață a atins vârful la 24 de ore. Prin comparație, un grup de cobai nevaccinați a prezentat puțină roșeață în jurul mușcăturilor, relatează livescience.

 

Ne puteți urmări și pe Google News