Evenimentul Zilei > Social > STUDIU: Prea mult timp petrecut pe Facebook dăunează grav stimei de sine
STUDIU: Prea mult timp petrecut pe Facebook dăunează grav stimei de sine

STUDIU: Prea mult timp petrecut pe Facebook dăunează grav stimei de sine

Persoanele care petrec prea mult timp pe Facebook dezvoltă "mai multe sentimente negative" faţă de propria imagine şi fac "mai multe comparaţii cu felul în care arată prietenii", arată un studiu coordonat de oameni de ştiinţă britanici şi americani.

În realizarea studiului, la care au participat 881 de tineri studenţi la universitate, s-a ţinut cont de factori precum obiceiuri de viaţă, alimentaţie, sport, nivelul de utilizare a Facebook şi percepţia despre propria imagine.

Astfel, s-a observat că în cazul femeilor care încearcă să slăbească, timpul pe care îl petreceau conectate la reţeaua socială avea legătură cu acordarea unei importanţe mai mari aspectului fizic.

Cercetarea nu a identificat nicio legătură directă între statutul excesiv pe Facebook şi creşterea riscului de a suferi tulburări de alimentaţie, însă autorii au atras atenţia că această asociere poate avea loc treptat. "Cu toate că timpul petrecut pe Facebook nu are legătură cu aceste tulburări, s-a remarcat totuşi o înrăutăţire a percepţiei despre propriul corp în rândul participanţilor", a spus Patya Eckler, una dintre principalele autoare ale studiului, care a adăugat că, "'aşa cum ştiu toţi experţii din acest domeniu, o percepţie proastă despre propriul corp poate conduce treptat la dezvoltarea unei relaţii deloc sănătoase cu mâncarea".

"Această atenţie faţă de atributele fizice poate fi chiar mai periculoasă în reţelele sociale decât în mediile tradiţionale, deoarece utilizatorii reţelelor sociale sunt persoane pe care le cunoaştem. Aceste comparaţii sunt mult mai relevante şi mai de impact. Şi pot fi la fel de puţin realiste ca şi imaginile pe care le vedem în mediile tradiţionale", a adăugat cercetătoarea.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: