Studiu ONU. Consecințe dezastruoase ale creșterii temperaturii globale. Următorii ani riscă să fie cei mai calzi

Studiu ONU. Consecințe dezastruoase ale creșterii temperaturii globale. Următorii ani riscă să fie cei mai calzi

Un nou studiu înaintat ONU arată că întregul glob poate fi supus mai multor fenomene extreme, ca urmare a depășirii temperaturii medii de 1, 5 grade Celsius. Consecințele pot fi dezastruoase, avertizează oamenii de știință.

Oamenii de știință avertizează asupra unor fenomene meteorologice extreme care ar putea să aibă loc, la nivel global, în urma consecințelor ce se vor manifesta ca urmare a depășirii pragului de temperatură medie a planetei de 1, 5°C. Autoritățile semnalează că nivelul de 1, 5°C riscă să fie atins în cel puțin un an calendaristic.

Temperaturi record au fost înregistrate, la nivel global, în ultimii zece ani de zile. Anul 2020 a ajuns pe lista anilor cu cele mai ridicate temperaturi. Media a fost de 1, 25°C, nivel care a întrecut raportările temperaturii din perioada preindustrială. Autoritățile atrag atenția că nu mai este mult până la momentul depășirii limitei de 1, 5°C impusă prin Acordul de la Paris, din anul 2015.

Ce presupune Acordul de la Paris

Acordul de la Paris a fost semnat în anul 2015 și a avut drept scop stabilirea menținerii creșterii temperaturii medii a Terrei "sub pragul de 2°C în raport cu nivelurile preindustriale, continuând acţiunile desfăşurate pentru a limita creşterea temperaturii cu 1,5°C, fapt care ar reduce considerabil riscurile şi efectele schimbărilor climatice".

Ne puteți urmări și pe Google News

Un nou studiu realizat de Meteorological Office din Marea Britanie pentru Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) din cadrul ONU, arată că, în cel puțin un an de zile, limita de 1, 5°C riscă să fie depășită. Mai mult decât atât, "există o probabilitate de 40% ca temperatura medie mondială anuală să fie temporar mai mare decât pragul de creştere cu 1,5°C faţă de valorile preindustriale în cel puţin unul dintre următorii cinci ani, iar această probabilitate creşte odată cu trecerea timpului", a subliniat OMM în prezentarea "Buletinului despre previziunile anuale şi decenale asupra climei la scară mondială".

Când vor fi cele mai ridicate temperaturi

Echipa de cercetare din cadrul Meteorological Office a mai subliniat că, în perioada 2021-2025, riscăm să întâmpinăm cele mai ridicate temperaturi de până în prezent. Potrivit studiului, "există o probabilitate de 90% ca cel puţin un an între 2021 şi 2025 să devină cel mai cald înregistrat vreodată şi să detroneze astfel anul 2026".

"Studiul arată, cu o mare fiabilitate ştiinţifică, faptul că ne apropiem într-o manieră măsurabilă şi inexorabilă de limita inferioară prevăzută în Acordul de la Paris", a transmis Petteri Taalas, secretarul general al organizației sus-citate.

Consecințe dezastruoase ale creșterii temperaturii globale

Oamenii de știință atrag atenția că întregul glob este supus unor consecințe grave, manifestate ca efect al creșterii temperaturii globale medii. Joeri Rogelj, expert din cadrul Imperial College London, a subliniat că vestea depășirii pragului de 1, 5°C "este, totuşi, foarte proastă".

"Ea ne spune încă o dată că acţiunile împotriva schimbărilor climatice sunt până astăzi total insuficiente şi că trebuie, de urgenţă, să reducem la zero emisiile (de gaze cu efect de seră) pentru a opri încălzirea climei", a declarat Joeri Rogelj.

Potrivit echipei de cercetători care au realizat studiul sus-citat, "creşterea temperaturilor se traduce printr-o topire accentuată a gheţurilor, o creştere a nivelului mării, o creştere a valurilor de căldură şi a altor fenomene meteorologice extreme, precum şi prin repercusiuni mai importante asupra securităţii alimentare, sănătăţii, mediului şi dezvoltării durabile", notează Agerpres.