Social
Eficacitatea vaccinului Pfizer scade mai rapid decât cea a vaccinului AstraZeneca în fața variantei Delta. Studiu
Sursa: EEC-Razvan Valcaneantu
Vaccinul Pfizer este mai eficient în cazul variantei Delta de coronavirus în comparaţie cu vaccinul AstraZeneca, însă eficacitatea lui scade mai rapid, potrivit unui studiu britanic publicat joi.
Cu vaccinul Pfizer nivelul scade la 85% după două luni, apoi la 78% după trei luni
În cazul infecţiilor cu încărcătură virală ridicată, o persoană care a primit a doua doză de vaccin Pfizer cu o lună înainte a fost cu 90% mai protejată împotriva variantei Delta decât o persoană nevaccinată. Nivelul scade la 85% după două luni, apoi la 78% după trei luni. Pe de altă parte, persoanele care au primit cele două doze de vaccin AstraZeneca sunt protejate în proporţie de 67% după o lună, de 65% după două luni şi de 61% după trei luni.
După patru până la cinci luni, nivelul de protecţie oferit de cele două vaccinuri devine similar, conform studiului.
„Aceste cifre reprezintă într-adevăr o scădere a eficacităţii pentru vaccinul Pfizer, în timp ce pentru AstraZeneca diferenţele (n.r. – de la o lună la alta) sunt legate de întâmplare, adică ar putea să nu existe nicio schimbare a protecţiei”, a explicat doctorul Koen Pouwels, care a colaborat la studiu.
„În ciuda acestor mici scăderi ale protecției, eficacitatea generală a celor două vaccinuri rămâne foarte mare”, a spus Koen Pouwels, care a subliniat că cercetătorii au studiat protecţia generală şi nu nivelul de protecţie împotriva formelor severe şi a spitalizărilor, „două date foarte importante pentru evaluarea eficacităţii vaccinurilor”.
Persoanele vaccinate, infectate cu tulpina Delta, au prezentat un nivel similar de virus comparativ cu cele care nu au fost vaccinate
Două doze oarecare dintre vaccinuri au oferit același nivel de protecție ca cel dezvoltat după infectarea naturală cu virusul. Cu toate acestea, persoanele care au fost vaccinate după infecție au prezentat un nivel mai ridicat de protecție.
Persoanele vaccinate, infectate cu tulpina Delta, au prezentat un nivel similar de virus comparativ cu cele care nu au fost vaccinate; în timp ce acest lucru a scăzut semnificativ în cazul tulpinei Alfa.
Acest studiu a pretins a fi cel mai mare care evaluează și compară în mod direct eficacitatea reală a vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Oxford-AstraZeneca împotriva tuturor infecțiilor, inclusiv a celor fără simptome. Este primul care arată cum se schimbă în timp protecția împotriva infecțiilor cu Covid-19 după a doua vaccinare la un grup mare de adulți din populația generală, scrie livemint.