STUDIU. Ce cred proştii despre ei

STUDIU. Ce cred proştii despre ei

Cercetătorii americani au dedicat 10 ani de muncă ştiinţifică pentru a înţelege ce cred cu adevărat proştii despre propria persoană. Deşi rezultatul era destul de previzibil, cifrele arată proporţiile la care prostia poate ajunge.

Foarte mulţi oameni îşi formează opinii despre anumite lucruri fără să aibă informaţiile minime de care ar avea nevoie. Aceasta realitate a fost constatată şi de profesorul David A. Dunning, în cadrul unui studiu realizat la Universitatea Cornell din Statele Unite.

Timp de 10 ani, cercetătorul împreună cu echipa sa, au efectuat teste asupra capacităţii de judecată, logică, cunoştiinţe despre sănătate, ştiinţă şi alte domenii, asupra unui număr relevant de subiecţi. Oamenii supuşi experimentului au fost puşi să se auto-evalueze fără să cunoască rezultatele testului. S-a observat că tendinţa celor care răspundea la doar 10-15% dintre întrebările testelor erau ferm convinşi că au ştiut cel puţin 50-60% dintre răspunsurile corecte. Pentru a creşte miza şi presiunea auto-evaluării, cei care reuşeau să se auto-evalueze cât mai aproape de realitate erau recompensaţi cu 100 de dolari. Chiar şi în condiţiile acestea, cei care răspuneau corect la puţine întrebări erau siguri pe faptul că au ştiut mai multe răspunsuri.