Studiile din SUA vin cu date îngrijorătoare. O serie de produse alimentare pot provoca moarte prematură și cancer

Sursa: Dreamstime.com

Cercetătorii americani au lansat două noi studii, publicate în revista British Medical Journal pe 31 august. În cuprinsul acestora, experții din SUA reiterează pericolul reprezentat de diferite alimente procesate, despre care aceștia spun că pot duce la cancer și moarte prematură, atât în cazul femeilor, cât și a bărbaților.

Printre alimentele mult prea procesate invocate de oamenii de știință din SUA se numără supele preambalate, sosurile, pizza congelată, mâncărurile și băuturile gata de consum, precum hot-dogs, cârnați, burgeri, suc, prăjituri, gogoși, înghețată, ș.a.

Alimentele ultraprocesate pot duce la apariția unor afecțiuni grave

„Aceste două noi studii ne arată că alimentele procesate sunt asociate fără ambiguitate cu un risc crescut de boli cronice”, a declarat Marion Nestle, profesor de nutriție în cadrul Universității New York din SUA.

În cadrul primului studiu, circa 200.000 de femei și bărbați cu vârste de peste 28 de ani din SUA au fost supuși expertizei, în urma cercetării rezultând o legătură între produsele alimentare ultraprocesate și diagnosticul de cancer. De altfel, carnea procesată, așa cum sunt șunca, slănina, salamul ori hot-dog-ul, pot duce la apariția cancerului intestinal la ambele sexe.

„Am descoperit că bărbații care au consumat multe alimente ultraprocesate, în comparație cu ceilalți cu o dietă echilibrată, au avut un risc cu 29% mai mare de a dezvolta cancer colorectal”, a transmis epidemiologul Fang Zhang, din cadrul Universitatea Boston, co-autor al studiului.

Alimentele procesate, risc de boli cronice și moarte prematură

Mai mult, femeile prezintă un risc mai mare de a fi diagnosticate cu cancer colorectal, tocmai din pricina consumului mai multor tipuri de alimente ultraprocesate.

„Americanii consumă un procent foarte mare de calorii zilnice din alimente ultraprocesate, 58% la adulți și 67% la copii. Ar trebui să luăm în considerare înlocuirea alimentelor ultraprocesate cu alimente neprocesate în dieta noastră, pentru prevenirea cancerului, a obezității și a bolilor cardiovasculare”, a explicat autorul Zhang.

Importanța adoptării unui stil de viață sănătos

Un al doilea studiu, la care au luat parte peste 22.000 de italieni din regiunea Molise și ale cărui rezultate au fost publicate în British Medicine Journal vine să arate că atât alimentele sărace în nutrienți, cât și alimentele ultraprocesate pot duce la apariția unor boli cronice și a morții premature, în special în privința afecțiunilor cardiovasculare.

Alimentele ultraprocesate pot fi bogate în zaharuri adăugate și sare, astfel că au puține fibre și mulți aditivi chimici, precum coloranți artificiali, arome și stabilizatori. Prin urmare, specialiștii recomandă eliminarea lor din alimentația zilnică și înlocuirea acestora cu mese sănătoase, bogate în fructe și legume, conform CNN.