Studenţii se întorc la cursuri

Studenţii se întorc la cursuri

Aproximativ 800.000 de tineri încep astăzi anul universitar, sub auspiciile unei legi care ar putea să le ştirbească din drepturi.

Studenţii vor începe astăzi anul universitar 2007- 2008 în căutarea unui loc de cazare, dar şi cu teama că noua Lege a învăţământului superior nu le va mai garanta dreptul la burse sau la subvenţii.

Pentru aproximativ 800.000 de studenţi de la universităţile de stat şi particulare, astăzi va fi prima zi de şcoală. În anul universitar 2007- 2008 vor studia aproximativ 278.000 de tineri cuprinşi în învă- ţământul superior de stat, pe locurile de la buget, şi în jur de 200.000, pe locurile cu plată.

Acestora li se adaugă studenţii de la universităţile particulare, unde există aproximativ 300.000 de locuri. Cu sau fără burse? Proiectul legii învăţământului superior, care trebuie să intre în dezbatere publică în această săptă mână, aduce câteva schimbări, atât în ceea ce-i priveşte pe studenţi, cât şi pe profesori.

Tinerii sunt nemulţumiţi şi au ameninţat că vor declanşa greve de avertisment dacă în proiect nu vor fi precizate explicit drepturile studenţ ilor la burse şi la locuri în cămine. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu i-a asigurat, la sfârşitul săptămânii trecute, că „va exista, de principiu, întotdeauna, o componentă socială“.

Cadrele didactice universitare au ajuns însă la un acord cu reprezentanţii Ministerului Educaţ iei. Astfel, rectorul va fi ales ca şi până acum, de senatul universitar. Doar că membrii senatului vor fi selectaţi de comunitatea academică, din fiecare facultate sau departament, în funcţie de ponderea lor.

Facultate în UE Este totuşi primul an universitar care se deschide într-o Românie stat membru al Uniunii Europene.

Acest statut le dă dreptul tinerilor să meargă la studii în orice ţară din UE, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii statului respectiv. După 1 ianuarie 2007, statutul studentului român s-a schimbat, în Europa, cel puţin din punct de vedere financiar.

Dacă, până acum, tinerii români care voiau să studieze în spa- ţiul european şi nu aveau burse plăteau taxe mult mai mari decât cei din ţările membre UE, de anul acesta sunt pe picior de egalitate cu tinerii europeni. Acelaşi lucru este valabil şi pentru studenţii europeni care vor să înveţe în ţara noastră.

Aceştia pot studia gratuit, cu condiţ ia să treacă testele de admitere. Pentru facultăţile de stat, guvernul a aprobat pentru anul I pentru studii universitare de licenţă 57.216 de locuri finanţate de la buget, pentru masterat - 18.979 de locuri, pentru studii postuniversitare de specializare - 620, iar pentru rezidenţiat - 2.500 şi doctorat - 1.685.

Ne puteți urmări și pe Google News