Studenții sar la gâtul rectorilor-politicieni!

Studenții sar la gâtul rectorilor-politicieni!

Studenții solicită Guvernului României să adopte în cel mai scurt timp un set de măsuri care să împiedice politizarea sistemului de învățământ superior din țară

Studenții, prin vocea reprezentanților Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), acuză implicarea politicului în activitatea educațională: „În condițiile în care mai mulți rectori ai unor universități din România și-au anunțat public intenția de a candida la alegerile parlamentare din această toamnă pe listele unor partide politice, considerăm absolut necesar ca incompatibilitățile între funcțiile de conducere din universități și calitatea de parlamentar sau lider de partid politic să fie reintroduse, pentru a evita transformarea instituțiilor de învățământ superior în arene care să servească luptelor sau intereselor politice”.

Politizarea sistemului de învățământ, atentat la viitorul României

Mai departe, sudenții atrag atenția asupra unui aspect legal deosebit de important: „Legea Educației Naționale nr. 1/2011 prevedea, până în decembrie 2012, la articolul 215, alineatul (3) faptul că „persoanele care ocupă o funcție de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcția de rector pe perioada îndeplinirii mandatului”, următorul alineat specificând faptul că „funcția de rector este incompatibilă cu deținerea de funcții de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului”. Aceste reglementări au fost abrogate, fără ca măsura să fie supusă unei dezbateri publice, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 92 din 18 decembrie 2012, unul dintre documentele care a mutilat actuala lege a educației. Ulterior, proiectul de lege pentru aprobarea acestei ordonanțe de urgență a rămas blocat la Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a Senatului României, termenul de adoptare și trimitere spre plen fiind depășit cu peste 1.407 de zile (termenul legal fiind 21.05.2013)”. Politizarea sistemului de învățământ românesc reprezintă un adevărat atentat la viitorul României. Instituțiile de educație trebuie ținute la adăpost de influența politicului. Nu putem transforma instituțiile de învățământ în spații pentru propagandă politică, în arene unde se rezolvă răfuieli politice sau în instrumente de recompensare a loialității politice”.

Situația dezastruoasă, fabrica de diplome

Studenții au continuat pe un ton acid: „Școlile și universitățile trebuie să funcționeze pentru elevi și studenți, nu pentru a servi interesele de grup ale unui partid sau om politic. Situația dezastruoasă în care se află învățământul românesc este cauzată, în primul rând, de peste 26 de ani de ingerințe politice în sistem, în care politicienii și partidele au tratat educația ca propria moșie și au luat decizii pentru a-și servi propriile interese, și nu interesele beneficiarilor direcți, elevi sau studenți, și ale societății. Prea mulți ani de decizii politice clientelare au favorizat apariția fabricilor de diplome și de doctorate și au creat, susținut și protejat impostori cu numeroase titluri academice și onorifice pe care nu le merită, acordate din obediență, doar datorită faptului că respectivii ocupau la momentul respectiv o vremelnică funcție politică”.

Concluzia se impunde de la sine: „Așadar, pentru a crea premisele unei dezvoltări sănătoase a sistemului educațional românesc, solicităm Guvernului României și premierului Dacian Cioloș să adopte de urgență măsuri care să reglementeze din nou incompatibilitatea dintre o funcție de demnitate publică sau conducere în statul român sau administrația locală sau într-un partid politic și o funcție de conducere din universitate (rector, prorector, decan, prodecan, director de departament, director general administrativ, director al școlii doctorale, director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat sau președinte al Senatului universitar). De asemenea, solicităm ca, în baza modelului adoptat în cazul CNATDCU, și membrii celorlalte structuri ce activează în domeniul învățământului superior (CNFIS, CEMU, CNSPIS, ARACIS, ANC etc.) să fie aleși transparent, în baza unor criterii bazate pe performanță și competență, și nu numiți politic pentru a servi interese obscure. E timpul ca influența factorului politic în educație să dispară și sistemul să fie guvernat exclusiv în interesul beneficiarilor direcți, elevi sau studenți”.

Apel către Dacian Cioloș

„Politica nu are ce căuta în universități. Într-adevăr, avem nevoie de oameni cât mai bine pregătiți în Parlamentul României și sunt convins că o parte dintre actualii rectori ai instituțiilor de învățământ superior din România ar putea crește semnificativ nivelul dezbaterilor din acest for, dacă ar fi aleși senatori sau deputați. Dar, dacă aleg să meargă pe calea politicii, aceste persoane ar trebui să renunțe imediat la funcția de rector sau la orice altă funcție de conducere pe care o ocupă într-o universitate. Nu considerăm că o persoană se poate dedubla și poate fi politician doar în parlament, nu și în universitate. Trebuie evitate situațiile în care deciziile luate de conducerea unei universități să servească exclusiv interese politice. În plus, considerăm imposibil ca o persoană să se poată achita optim, simultan, și de atribuțiile de parlamentar și de cele manageriale dintr-o universitate. De aceea, considerăm obligatoriu ca Guvernul Cioloș să adopte de urgență o serie de măsuri care să reintroducă incompatibilitățile dintre funcțiile de conducere din universități și funcțiile politice. Să nu uităm că această reglementare a existat în forma inițială a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, dar a fost eliminată mișelește, printr-o ordonanță de urgență emisă fără consultare publică și apoi ținută blocată în Senatul României, pentru a servi anumite interese de grup. Politica a făcut foarte mult rău sistemului educațional românesc și avem mare nevoie de măsuri care să seteze o limită între aceste două planuri”, a comentat și Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News