Studenții au gratuități la transport, elevii nu. Asociația Elevilor Constanța cere guvernului decontarea navetei școlarilor

Studenții au gratuități la transport, elevii nu. Asociația Elevilor Constanța cere guvernului decontarea navetei școlarilor

Conducerea Asociației Elevilor Constanța, una dintre cele mai active din țară, acuză guvernul ca actul normativ care oferă elevilor din România facilitatea reducerii cu 50% a transportului pe CFR nu poate fi aplicat. Elevii nu cer gratuități, precum au obținut studenții, vor doar respectarea legii și decontarea integrală a navetei atât pe transportul feroviar cât și pe cel rutier.

Elevii din învățământul preuniversitar din România nu au figurat pe lista de facilități din programul de guvernare al puterii. Elevii se bucură, totuși, pentru gratuitățile pe transportul feroviar obținute de studenți. “Dar noi, elevii, ne simțim nedreptățiți nu pentru că nu primim gratuitate ci pentru că nu ni se respectă dreptul la reducere. Noi avem dreptul la reducere 50%  dar nu beneficiem de ea. Nu am cerut și nu vom cere, guvernului, gratuitate. Vrem doar respectarea legii și acordarea reducerii de 50% pentru toate tipurile de tren”, spune președintele Asociației Elevilor din Constanța, Alexandru Manda. 

Liderul elevilor constănțeni constată astfel că în cazul liceenilor legea nu se respectă. “Hotărârea de Guvern din 1997 stipulează că reducerea se acordă doar pentru trenurile personal, actualele regio, urmând ca pentru celelalte să se acorde și un supliment de viteză, care însă nu este redus. Punctual, la un bilet de tren care costă 60 de lei pe ruta Constanța-București, elevii plătesc 45 de lei în loc de 30 de lei”, explică Alexandru Manda. 

Conducerea Asociației Elevilor Constanța ar fi primit asigurări de la Ministerul Educației că va fi emisă o hotărâre de guvern care să reglementeze transportul elevilor. “Efortul financiar pentru decontarea navetei pe transportul auto și feroviar al celor 130.000 de elevi navetiști din România ar fi de 90 milioane de lei pe an. Noi sperăm, și dorim, ca investiția în Educație să fie o prioritate pentru guvern și să asigure gratuitățile pentru toți elevii”, a precizat Alexandru Manda.

Ne puteți urmări și pe Google News