Studenți, hai să începem sesiunea cu dreptul!

Studenți, hai să începem sesiunea cu dreptul!

Studenții trebuie să cunoască faptul că, în conformitate cu Ordinul Ministrului Educației nr. 3666, din 30 martie 2012, benefi ciază de mai multe facilități, cuprinse, cu precădere, în Codul drepturilor și obligațiilor, act normativ adoptat la inițiativa Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), de la care am primit informațiile pe care vi le prezentăm.

Cum vă aflați în sesiune, iată care sunt cele mai importante drepturi valabile pentru toate universitățile:

1 Ai dreptul la suport de curs gratuit, în format fizic sau electronic și acces la toate materialele didactice, în bibliotecile universitare sau pe site- ul facultăţii.

2 Poți beneficia de o evaluare obiec tivă și nediscriminatorie a com petențelor dobândite după parcurgerea unui curs, cu respectarea programei și dreptul de a cunoaște baremul după care ai fost evaluat.

Ne puteți urmări și pe Google News

3 Dacă suferi de o dizabilitate temporară sau permanentă, certificată medical, care face imposibilă prezentarea cunoștințelor învățate în maniera prestabilită de către cadrul didactic titular de curs, ai dreptul la examinarea printr-o metodă alternativă.

4 După ce afli rezultatele examinărilor, nu uita că, dacă te consideri nedreptățit, ai dreptul de a contesta notele obținute la examenele scrise, conform regulamentelor interne ale universității. Soluționarea contestației va fi făcută de o comisie din care nu fac parte cadrele didactice care au evaluat inițial lucrarea ta, iar, în cazul în care soliciți acest lucru, poate avea loc în prezența ta.

5 Știai că ai dreptul de a fi informat, în primele două săptămâni de la începerea semestrului, cu privire la fișa disciplinei, structura și obiectivele cursului, competențele generate de acesta, precum și cu privire la modalitățile de evaluare și examinare? Orice modificare ulterioară poate fi făcută doar cu acordul tău!

6 Bineînțeles, ai dreptul de acces la regulamente, hotărâri, decizii, procese-verbale și alte documente ale instituției la care studiezi! Astfel, nimeni nu poate să îți ascundă regulamentele după care se face evaluarea ta în sesiune.

7 Nu uita că ai și dreptul de a-ți fi înregistrate toate cererile scrise și semnate sau transmise la adresele oficiale de e-mail ale universității, precum și dreptul de a primi răspuns scris, respectiv prin mijloace electronice la aceste cereri.

Dacă ești victima sau martorul unui abuz, reacționează!

important de reținut faptul că ai dreptul de a sesiza abuzuri și nereguli și de a cere verificarea și evaluarea acestor sesizări de către organisme specializate prevăzute de legislația în vigoare, precum și dreptul la protecția celor care sesizează (conform Legii nr. 571/2004, privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii). Depune o plângere, formulează o petiție, nu sta indiferent și nu lăsa să-ți fie încălcate drepturile.

Trebuie să ți se respecte drepturile de autor

În cazul în care ai desfășurat activități de cercetare-dezvoltare, creație artistică și inovare, ai drepturi de autor și de proprietate intelectuală asupra articolelor/referatelor/ lucrărilor/creațiilor tale, conform legislației în vigoare, a Cartei Universitare și a eventualelor contracte între părți. Astfel, dacă pentru examenele din această sesiune a trebuit să pregătești un articol, un referat, un proiect, o lucrare sau o creație artistică, drepturile de autor și de proprietate intelectuală asupra acestora rămân ale tale, nu sunt ale cadrelor didactice sau ale universității.