Studentă romancă pe care BBC o invată să facă presă: „Angajatorii din tară mi-au trântit ușă în nas”

Studentă romancă pe care BBC o invată să facă presă: „Angajatorii din tară mi-au trântit ușă în nas”

Tinerii care pleacă dincolo de graniţe sunt din ce în ce mai mulţi şi din ce în ce mai fericiţi cu alegerea pe care o fac. Andra Maria Măciucă a reuşit să fie mai aproape de visul său după ce a plecat din România, dezamăgită că nu poate să înveţe cât şi-ar dori din meseria care o fascina de mică. Între timp, englezii au primit-o la BBC, acolo unde îi arată din tainele presei la nivel internaţional

Diferenţele dintre învăţământul românesc şi sistemele educaţionale europene sunt mari.

Aceleaşi diferenţe se păstrează şi pe piaţa muncii, mai ales într-un domeniu mic ca cel mass-media.

Tabloidul este doar pentru clasa de jos

Andra a avut mai multe motive pentru care a decis să plece din România. Printre ele, sistemul educaţional, dar şi perspectivele de carieră. „Cred că marea diferență între sistemul educațional românesc și cel britanic este că, în România, ne axăm preponderent pe teorie. Sunt recunoscătoare pentru multe lucruri pe care le-am învăţat în ţară, în special în liceu. Totuşi, sunt de părere că dacă am avea acest echilibru teorie-practică, am fi mai bine pregătiți pentru viață și pentru carieră în care mulți tineri aspiră să investească cele mai bune resurse personale. Presa în Marea Britanie are imperfecțiuni, ca peste tot-fiecare pădure are uscăturile ei. Avem presa de tip tabloid care atrage preponderent avem presa elitistă, care atrage un număr mare de intelectuali, dar şi de cititori din întreaga lume. Presa elitistă este mai bine reprezentată.”, spune studenta.

Stagiile de practică nu sunt preţuite în ţară

Un alt aspect pe care Andra l-a sesizat face referire la modul de pregătire. În timp ce în ţară stagiile de practică şi voluntariatul nu sunt preţuite, în Anglia acestea sunt esenţiale pentru cei care îşi doresc o carieră. De altfel, mediul de lucru este total diferit de tot ce a trăit în redacţiile din România. „În cele două internship- uri pe care le-am avut cu BBC, am învățat cât de important este să îți placă oamenii cu care lucrezi și să ai o atmosferă frumoasă în mediul de lucru. Oricât de obosiți sau supărați ar fi, nu am văzut niciodată răutăți gratuite, țipete, iar potențialele tensiuni au trecut neobservate pe lângă mine, astfel încât am simțit mereu un spirit de echipă puternic. Diferența pe care am sesizat-o între stagiile de practică din Marea Britanie și cele din România este că aici sunt mult mai prețuite, atât de un număr mai mare de studenți, cât și de angajatori.”

Au aplicat mii de studenţi, doar ea a câştigat

Românca a fost preferată în faţa a mii de aplicanţi. Să obţii un stagiu de practică la o instuţie de presă atât de respectată nu este de neglijat, iar concurenţa este acerbă. „BBC are o platformă unde mii de aplicanți completează formulare și trimit documente la fiecare trei luni. Este un sistem foarte competitiv și pe mine nu numai că mă stimulează, dar mă și ajută să cresc, să vreau să fiu din ce în ce mai bună. Faptul că este în general greu să obții stagii de practică în jurnalism la corporații importante precum BBC pe mine, personal, mă pregăteste pentru viață, nu mă aștept să obțin un job bun cu usurintă, dar știu că am depus eforturi mari toată viață și că dacă voi ajunge acolo unde îmi doresc, voi simți satisfacția personală că îmi merit locul acolo. Nu știu dacă voi reveni în țară, nu știu dacă voi rămâne în Marea Britanie.”

S-a adaptat greu şi îi e dor de familie

Cei care visează să părăsească România trebuie să ştie că e o decizie care presupune şi sacrificii. „Prețurile sunt mari dacă plătesti cu salariile din România. Insă, raportate la salariile de aici, sunt bune. Nu m-am acomodat atât de ușor pe cât aș fi crezut, sunt o persoană deschisă și sufletistă insă poate tocmai asta a fost, de multe ori, o barieră în calea adaptării mele aici. Nu mi-a fost ușor nici să mă descurc singură, mai ales când am început să am stagii de practică în diverse locuri sau când a trebuit să zbor în altă ţară din nou, pentru semestrul în Madrid făcut pe bursă Erasmus.”, povesteşte Andra.

Ne puteți urmări și pe Google News