Editura Evenimentul si Capital

Absența unor „standarde naționale sau europene elaborate” cu privire la echipamentele de ascultare în „cazul Strutinsky” poate răsturna soluțiile în multe alte dosare instrumentate de DNA. Gândul lui Cristoiu

Autor: | | 7 Comentarii | 5747 Vizualizari

Într-o declarație pe care ne-a acordat-o în exclusivitate, omul de afaceri constănțean Sorin Gabriel Strutinsky dezvăluie că nu există „omologări și standarde” pe aparatura folosită de echipele procurori – ofițeri SRI în anchete, iar DNA, alături de Serviciul său Tehnic, se află acum în „plasa” propriilor susțineri.

Text & foto de Traian Horia

Dezvăluirile lui Strutinsky sunt sprijinite și de declarațiile fostului ofițer superior SRI, Daniel Dragomir care, în Apr. 2018, declara public că sistemele de interceptare folosite pentru filarea românilor nu pot fi expertizate pentru că sunt „secrete” și, în plus, nu sunt omologate în România, putând fi utilizate pentru „distorsionarea, fabricarea şi falsificarea de probe”. Incredibilele dezvăluiri, într-un context care respectă prioritățile statului de drept, ar trebui să mobilizeze nu doar Guvernul (prin Ministerul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, respectiv Ministerul Justiției) dar și Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), acolo unde SRI este un coordonator pe siguranță națională. Scandalul „omologării” sistemelor de interceptare care au alimentat cu „probe” dosarele de corupție ale DNA ar putea crea o breșă enormă în sistemul de Justiție, cu prejudicii pe sistemul național de siguranță- referitoare la modul în care s-au achitat de obligații instituții strategice ale Statului, cu prejudicii pe încrederea publicului în Justiție și Stat, dar și pe relația cu mediile internaționale ce urmăresc desfășurările din România.

Foto: Sorin Gabriel Strutinsky Procuror. Secret. Adjectiv

Și aici, ca și în alte cazuri, Sorin Strutinsky se lovește de monstruoasa secretomanie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (Procuror general Augustin Lazăr, superiorul șefei DNA, Laura Kovesi) care a clasificat până și caietele de sarcini poentru achizițiile de „tehnică specifică”. Reamintim că omul de afaceri constănțean, Sorin Strutinsky a fost condamnat în decembrie 2017, la șapte ani și patru luni închisoare într-un dosar în care a fost cercetat pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, în formă continuată, de trafic de influență, instigare la fals și spălare a banilor. Pus sub acuzare de DNA, el a fost urmărit cum nici măcar un „suspect de radicalizare” nu este „tapat” în Occident: supravegheat „strâns” între aprilie 2009 și august 2017, fără să fi fost implicat în activități teroriste sau dușmănoase țării.

Foto: Augustin Lazăr

O solicitare la DNA

În martie 2018, omul de afaceri constănțean Sorin Gabriel Strutinsky solicita Direcției Naționale Anticorupție detalii referitoare la caracteristicile și omologarea aparaturii cu care s-au realizat înregistrările ambientale în speța în care este judecat. Informația fusese dată publicității de web-site-ul fostului ofițer SRI, Daniel Dragomir. În răspunsul său, DNA menționa că, prin Ordin al Procurorului General al României (43/2018 ), informaţiile referitoare la mijloacele tehnice speciale deţinute de Ministerul Public sunt „clasificate”. În mod șocant, însă, Strutinsky ne-a declarat, referitor la omologarea echipamentelor în discuție (omul de afaceri solicitase la DNA achizițiile de hard, soft și omologările începând cu 2008) că DNA știe precis că nu există „elaborate standarde nationale sau europene” pe aceste echipamente. Miza de subiect este enormă pentru instituțiile lui Lazăr (Parchetul General) și Kovesi (DNA) fiindcă aruncă în incertitudine „kilometri” de discuții ambientale cu care echipele procurori – ofițeri de informații SRI au susținut, în fața judecătorilor, puneri sub acuzare în dosare de mare corupție ale „penalilor”: acei „penali” condamnați deja în Piață, prin grupurile violente „rezist”.

Foto: Laura Codruţa Kovesi

Despre omologare

Omologarea este aprobarea pentru vânzare sau uz a unui produs (care trebuie însoțit invariabil de un certificat de conformitate al furnizorului), dată de o autoritate locală (națională) ca o confirmare că îndeplinește standardele de funcționare, de protejare a sănătății etc. Omologarea poate include analize și teste de laborator, iar instituția – Agenția guvernului poate delega firme-terțe pentru afectuarea acestor teste. Pentru cazul „Strutinsky”, solicitarea de informații către DNA se referea la echipamentele achiziționate de DNA între 2008- 2017, prin licitații publice, respectiv prin selecții de oferte cu procedură simplificată: microfoane, stații radio, aparate de înregistrare, aparate de transmisie digitală, cabluri de conectare, accesorii pentru echipamente audio-video, accesorii de echipamente audio, acumulatori electrici, pachete software de prelucrare a imaginilor, navigație GPS, obiective pentru aparate de fotografiat, multe altele. Simpla posibilitate ca

… pe cazul Strutinsky, DNA să fi folosit pentru investigații aparatură neomologată descrie nu doar amatorismul jenant și incredibilele slăbiciuni constituționale ale sistemului juridic românesc (așa-zisa „anti-corupție”), dar aduce posibilitatea ca toate cazurile asemănătoare să apară într-o Curte de magistrați pentru revizuire: aceasta, deoarece o astfel de situație afectează nu doar „carnea” anchetei penale a procurorului, ci și dreptul la apărare al inculpatului. „Adică absolut toți cetățenii, instituțiile (din România- n.n.) trebuie să folosească și să probeze lucruri omologate, expertizabile, numai procurorii care se joacă cu viața oamenilor, nu!”, definea cu năduf Sorin Gabriel Strutinsky, o situație jenantă pentru revocata procuror-șef DNA, Laura Kovesi. Strutinsky: „Nu se acceptă în majoritatea covârșitoare de către judecători, expertizele acestor înregistrări”

Fenomen rar intalnit, in Romania! Ce se intampla peste doar doua zile!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI