Stresul și riscul de supraalimentare. Cum ne este măcinată sănătatea zi de zi
- Alexandru Sălăvăstru
- 11 mai 2024, 11:18
Oamenii de știință atenționează că stresul poate provoca schimbări în multe funcții fiziologice. Acestea pot varia de la somn la tensiunea arterială și riscul de atac de cord.
Stresul ne determină să creștem în greutate
Cercetări anterioare au analizat modul în care creșterea bruscă a hormonilor a determinat organismul să stocheze grăsime în loc să le folosească pentru energie.
Acum, cercetătorii au descoperit că stresul poate schimba și gustul alimentelor. Acest lucru poate duce la supraalimentare. O echipă de psihologie clinică din China a emis ipoteza că stresul ar putea modifica percepția gustului unei persoane.
Studiul a fost publicat în revista Physiology & Behavior și a fost făcut pe 76 de participanți între 18 și 35 de ani.
Cum a fost făcut studiul
Fiecare participant a completat o scară de 10 itemi pentru a-și evalua nivelul de stres perceput. Au fost apoi grupați în categorii cu stres scăzut sau ridicat pentru un test de gust.
După o scurtă perioadă de post, ei au fost invitați într-un loc de testare pentru a degusta două alimente.
În timpul testului, au evaluat aroma alimentelor, cum i-a făcut să se simtă și de ce au încetat să mănânce.
Participanții au fost instruiți să mănânce cât au vrut până s-au simțit sătui
Acestora li s-a cerut să evalueze aroma pe o scară de satisfacție. De asemenea, au evaluat mirosul mâncării și l-au adulmecat cu gura închisă pentru a preveni ca mirosul să le afecteze dorința pentru mâncare.
Cercetătorii au descoperit că indivizii care erau foarte stresați nu se bucurau de gustul alimentelor la fel de mult ca cei cu un nivel scăzut de stres. Acest lucru a indicat că o porție normală de mâncare ar putea să nu satisfacă pe cineva care se confruntă cu un stres ridicat.
Specialiștii au remarcat că o parte din atractia alimentelor este aroma lor. Atunci când aceasta este atenuată, recompensa este redusă. În esență, avem tendința de a înceta să mâncăm atunci când mâncarea nu se mai simte în cele din urmă plină de satisfacții.