Procesul de dizolvare a sării în apă la nivel atomic. O nouă descoperire făcută de cercetări

Procesul de dizolvare a sării în apă la nivel atomic. O nouă descoperire făcută de cercetări Sursa foto: Dreamstime.com

Dizolvarea sării la nivel atomic. Oamenii de ştiinţă chinezi, în colaborare cu omologii lor din Coreea de Sud, au observat pentru prima dată procesul de dizolvare a sării în apă la nivel atomic cu ajutorul unei tehnici de control cu un singur ion.

Dizolvarea sării la nivel atomic

Studiul realizat de oameni de ştiinţă de la Institutul de Tehnologie Avansată din Shenzhen (SIAT) din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe şi de la Institutul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie din Ulsan a fost publicat recent în revista Nature Communications. Aceștia au reușit să manipuleze cu succes o singură moleculă de apă în mediul controlat al unei pelicule de clorură de sodiu la o temperatură de -268,8 grade Celsius.

sare in apa

Sursa foto Dreamstime

Descoperirea făcută de cercetători

Folosind un microscop cu efect tunel şi cu rezoluţie la nivel atomic, cercetătorii au controlat cu precizie mişcarea moleculei de apă şi au observat procesul de dizolvare a ionului de clorură. Ei au mai descoperit că, prin controlul precis al poziţiei şi mişcării moleculelor de apă, se poate obţine o dizolvare selectivă a ionilor de sodiu şi clorură.

sare in apa

Sursa foto Dreamstime

Ding Feng, cercetător la SIAT, consideră că acest studiu va oferi noi perspective pentru dezvoltarea de noi materiale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum se dizolvă sarea în apă

Atomii sunt formați din nucleu și electroni. Nucleul atomilor este format din protoni și neutroni, particule care nu sunt elementare, ci sunt formate din quarcuri, care sunt particule elementare. Molecula de apă se formează în felul următor: atomul de oxigen pune în comun doi electroni din cei șase de pe ultimul strat, iar doi atomi de hidrogen își pun în comun singurul lor electron.

Apa are capacitatea de a dizolva diverși compuși.Când spunem că sarea se dizolvă în apă, în fapt spunem că sarea se transformă în ioni de sodiu și clor. Ionul de clor, care este un ion negativ (a primit un electron de la sodiu) formează legături cu atomii de hidrogen din moleculele de apă din jur. Legătura sa cu ionul de sodiu este mai slabă decât legătura care se formează cu atomul de hidrogen.