O nouă descoperire a oamenilor de știință pune lucrurile într-o cu totul altă perspectivă, în ceea ce privește subțierea stratosferei. Potrivit cercetărilor cele mai recente, la baza fenomenului de află creșterea nivelului de dioxid de carbon, iar stratosfera se va subția cu încă un kilometru până în 2080.
După decenii de cercetări, oamenii de știință au ajuns la o nouă concluzie în privința contracției stratosferei. Deși inițial cercetătorii susțineau că pierderile de ozon din ultimele decenii reprezintă cauza subțierii stratosferei, noi studii pun lucrurile într-o total altă perspectivă.
În realitate, creșterea nivelului de dioxid de carbon reprezintă cauza principală a contracției stratosferei și a stat la baza reducerii grosimii stratosferei cu 400 de metri, începând din anii 1980. Potrivit oamenilor de știință, stratosfera se va subția cu încă un kilometru până în 2080.
Ce efecte are subțierea stratosferei
Potrivit oamenilor de știință, fenomenul de subțiere constantă a stratosferei poate afecta atât traiectoriile sateliților, dar și propagarea undelor radio. În final, acestea vor duce la scăderea performanței generale a sistemului de poziționare globală și a sistemelor ce țin de partea de navigație spațială.
Cercetătorii au semnalat aceste lucruri după noile descoperiri pe care le-au făcut. Unul dintre cadrele de la Universitatea Reading din Marea Britanie a subliniat că, și după decenii de cercetări, în lumea științei încă se descoperă noi aspecte importante, care pot pune fenomenele legate de grosimea stratului atmosferic într-o cu totul altă perspectivă.
„Este remarcabil faptul că descoperim încă aspecte noi ale schimbărilor climatice după decenii de cercetări”, a declarat profesorul Paul Williams, de la Universitatea Reading.
Stratosfera s-a contractat constant încă din anii ’80
Cercetătorii aveau deja informații care atestau faptul că troposfera crește în înălțime pe măsură ce emisiile de carbon cresc. În acest sens, concluzia pe care au tras-o a fost că stratosfera se ma micșora.
În urma noilor cercetări, un studiu publicat de către oamenii de știință arată că încă din anii 1980, stratosfera a suferit contractări constante. Fenomenul ar fi debutat odată cu colectarea primelor date prin satelit.
Stratul de ozon care absoarbe razele UV de la soare se află în stratosferă, iar oamenii de știință au crezut, inițial, că pierderile de ozon din ultimii zeci de ani ar avea drept cauză subșierea stratosferei. Mai puțin ozon înseamnă mai puțină încălzire în stratosferă. Creșterea nivelului de dioxid de carbon este, însă, cea care stă la baza contracției constante a stratosferei, potrivit Digi24.