Strategul și hetaira. Primul salon literar din Atena, în casa unui lider politic

Strategul și hetaira. Primul salon literar din Atena, în casa unui lider politic

Strategul și hetaira: Cum a ajuns Atena să aibă primul salon literar în casa unui lider politic. Fabuloasa poveste de iubire dintre Pericle din Atena și Aspasia din Milet

Strategul și hetaira: Cum a ajuns Atena să aibă primul salon literar în casa unui lider politic. Fabuloasa poveste de iubire dintre Pericle din Atena și Aspasia din Milet.

Pericle, fiul lui Xantippos a fost un important lider atenian care s-a ridicat în perioada de după războaiele medice. A ocupat funcția de strateg al Atenei pe care însă o va duce la apogeu. Deși magistraturile ateniene prevedeau că strategul era un general al unuia din cele 10 triburi, subordonat arhontelui polemarh, un fel de lider al apărării, care avea alături, arhontele eponim, cel care numea anul politic pentru legalitatea actelor, arhontele basileu-liderul cultului și cei șase preoți puriticatori, thesmoteții.

Dar cum Napoleon va ajunge prim-consul, pe Combaceres și pe Abatele Seyes trebuind să-i căutăm prin cărțile de istorie, așa știm că începând de prin 460 î.Hr și până la 429 î.Hr,au fost Pericle Atenianul și restul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Strategul „cap de ceapă” și hetaira milesiană: Pericle și Aspasia din Milet

Pericle avea o ușoară deformare a craniului care părea cam alungit, semănând cu un bulb de ceapă de unde și porecla dată. De aceea, sculpturile și picturile îl arată cu faimoasa sa cască de strateg deasupra frunții. Avea doi copii, o soție legitimă.

Dar, finalul războaielor medice  din 468, după ultima expediție a lui Cimon, fiul lui Miltiade adusese o inflație de migranți din Asia Mică la Atena. Filosofi, istorici, poeți, oameni bogați ori săraci, femei veniseră spre Atena. Liga de la Delos era o realitate din 478 î.Hr., iar nume ca Miltiade, Aristide, Temistocle, Cimon erau de domeniul trecutului. Tucidide era amiral al flotei.

Când a început Războiul Peloponesiac, în a doua sa etapă, Tucidide a fost înfrânt de Brasidas la Amphipolis în Tracia. Ostracizat în Tracia, la minele sale de aur, Tucidide a scris celebra sa carte Războiul Peloponesiac până la anul morții sale suspecte 411 î.Hr. Lui îi datorăm informații obiective despre Aspasia din Milet. Ea vine la Atena, cam la vârsta de 20 de ani și va trăi acolo până la 45 de ani, în 429, la moartea lui Pericle. Deci, se născuse prin 474 î.Hr și venise la Atena prin 454 î.Hr. Pericle se îndrăgostește fulgerător de ea, chiar dacă era căsătorit și avea doi fii.

Strategul și amanta - casa lor devine „cuibușor de intelectuali”

Dacă Tucidide și Socrate, ori Alcibiade o prețuiau, Aspasia avea mulți detractori cum a fost autorul de comedii Aristofan. Fiul ei și al lui Pericle, numit Pericle era conform legilor date de Pericle, un bastard. Pericle a oferit cetățenia tuturor categoriilor cenzitare soloniene, cu o singură condiție: să fie născuți din tată atenian și mamă fiică de atenieni.

Legea dată de Pericle se va întoarce contra Aspasiei și a fiului ei. Ea va fi concubină, fiul bastard. Pericle introduce remunerația funcțiilor publice pentru ca și cei ce munceau zi de zi să meargă să participe la Adunare. Suma era de 2 oboli, adică norma zilnică de trai a unui atenian. Pericle reface marile construcții de pe Acropole distruse anterior de Xerxes: Templul Atenei Parthenos, Erechteionul, Porticul Pestriț, Biblioteca lui Pisistrate. În casa lor, sofiștii dezbăteau mari decizii. Aspasia l-a sfătuit în multe, mai ales în ideea de a pune capăt conflictului cu perșii prin Pacea lui Kallias din 449 î.Hr.

Detractorii ei au spus că Pericle a declanșat războaie din cauza Aspasiei, cum ar fi asediul Samosului care voia să iasă din Liga de la Delos în 446 î.Hr., Samos fiind rivală Miletului natal al Aspasiei. Aristofan, în Acharnienii, spune că Aspasia era o codoașă și pentru că spartanii ar fi răpit două hetaire, adică prostituate, Aspasia l-a îndemnat pe Pericle să înceapă în 431 î.Hr. războiul.

Strategul și moartea fiilor săi. Legitimarea fiului cu Aspasia și moartea sa. Plecarea Aspasiei

În 431 î,Hr, începe conflictul cu Sparta care ține până în 404 î,Hr. cu o întrerupere între 421 și 416 î,Hr. Pericle ia decizia să mute toată populația din teritoriul Atenei, Attica, în spatele Zidurilor Lungi Pireu-Atena. Ciuma face ravagii, Pericle, ajuns la o vârstă venerabilă, demis pentru proasta decizie a regrupării în spatele zidurilor moare de ciumă. Totuși, atenienii îi legitimează fiul avut cu Apasia, fiindcă fiii lui mor de ciumă.

În 406, la Insulele Arginuse, Atena cu Pericle cel tânăr amiral, câștigă bătălia cu Sparta, dar va fi executat fiindcă amiralii nu respectaseră trupurile celor morți.  Despre Aspasia se știe că s-a retras din Atena în 429, când Pericle a murit. O vreme a fost protejată de fiul ei cel mare, dar după ce a împlinit 45 de ani, probabil a părăsit Atena pentru totdeauna, devenind soția vreunui grec, fiindcă sursele nu mai spun nimic despre ea.

Ceva din povestea lor a rămas: ideea că femeile puteau să fie matroane, cum ar zice latinii, să coordoneze cenacluri filosofice, literare, politice, fiindcă Atena va fi numită Școala Eladei. Fără îndoială, asta nu s-ar fi putut fără Aspasia din Milet...și fără iubitul ei, Pericle, bineînțeles...