Strategii pentru o minte ascuțită. Iată alimentele care îți vor stimula memoria și puterea de concentrare

Strategii pentru o minte ascuțită. Iată alimentele care îți vor stimula memoria și puterea de concentrare

Memoria, una dintre funcțiile de bază ale creierului, implică grupuri de neuroni din sistemul nervos central,  structurați în rețele foarte complexe. Creierul este în formă maximă în jurul vârstei de 22 de ani şi se menţine astfel fără niciun efort suplimentar doar câțiva ani. Începând de la 27 de ani, îşi fac apariţia primele semne ale îmbătrânirii creierului, iar problemele se acutizează dacă nu stimulaţi suficient creierul.

Există alimente care stimulează memoria, fără a fi nevoit să apelezi la medicamente. Un remediu bine cunoscut pentru efectele sale asupra ficatului funcționează foarte bine și pentru îmbunătățirea memoriei. „Pune într-un borcan frunzele de la o anghinare, umple vasul cu apă şi acoperă-l cu un capac. Fierbe-l la bain-marie două ore, la foc mic. Completează cu apă oală în care fierbi licoarea ori de câte ori este necesar. Lasă la răcit, strecoară si obţii un medicament natural care-ţi ajută memoria. Bea câte 3-4 linguri în fiecare zi”, arată o rețetă care poate ajuta la stimularea memoriei.

Alimentele care pot să stimuleze memoria. Ce sfaturi oferă specialiștii

Morcovii conțin caroten, un remediu excepțional pentru problemele de memorie, ceea ce îl face unul dintre cele mai bune alimente consumate pentru stimularea memoriei.

Afinele, de asemenea, precum și coacăzele, murele sau strugurii negri conțin o cantitate importantă de antioxidenți și sunt recomandate de specialiștii din sănătate pentru îmbunătățirea memoriei. Afinele mai acționează și în privința afecțiunilor la nivelul ochilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Asociată cu plăcile de aterom care afectează inclusiv creierul și favorizează dezvoltarea Alzheimerului este și ateroscleroza. Pentru a menține colesterolul în limitele normale, se recomandă consumul de tărâțe de ovăz. Acestea absorb grăsimile și zaharurile alimentare.

Ouăle, de asemenea, sunt cunoscute pentru menținerea sănătății celulelor nervoase și a memoriei intacte datorită lecitinei.

Germenii de grâu ajută foarte mult persoanele înaintate în vârstă

Ginsengul prezintă un important beneficiu pentru susținerea funcției cerebrale prin creșterea fluxului sangvin la nivelul creierului. Astfel, se asigură o bună oxigenare și un aport ridicat de nutrienți. Ginsengul sporește capacitatea de concentrare a individului și întărește și sistemul imunitar. Acest aliment însă, nu se recomandă în cazurile de hipertensiune arterială.

Salvia, o plantă frumos mirositoare, are efecte calmante și ajută la concentrare în cazul în care te confrunți cu o periodă stresantă. Menta, de asemenea, conține nenumărați compuși chimici care inhibă centrele de agresivitate din creier, potrivit cercetătorilor italieni. Astfel, o cură de 12 zile cu frunze de mentă ajută sub formă de efect calmant.

Avanilieroma de vanilie ajută la stimularea cortexului cerebral și stimulează puterea de concentrare şi capacitatea de memorare. Printre efectele benefice se numără și revitalizarea sistemelor cardiac, respirator şi digestiv.

Nu în ultimul rând, germenii de grâu reprezintă o sursă de vitamina E importantă, care ajută la tratarea pierderii de memorie, în special în cazul persoanelor înaintate în vârstă.