Strategia lui Vosganian, pusa la zid de italieni

Strategia lui Vosganian, pusa la zid de italieni

Lipsa predictibilitatii pe piata de energie e principala nemultumire a Unimpresa, asociatia patronala a firmelor italiene din Romania.

Lipsa unei perioade de dezbatere publica mai lungi, neclaritatile privind evolutiile ulterioare ale pretului energiei sau cele legate de construirea si gestiunea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda sunt principalele critici pe care firmele italiene din domeniu le aduc proiectului national de strategie energetica. Companiile din peninsula care activeaza in Romania sunt nemultumite si de ponderea ridicata a exporturilor de energie, in defavoarea consumului intern.

„Nu avem o perspectiva clara asupra evolutiei preturilor la energie si, prin urmare, nu ne putem face un plan de afaceri”, ne-a declarat Marco Tempestini, presedintele Unimpresa Romania, patronatul firmelor intaliene de la noi. Potrivit acestuia, neclaritatile cuprinse in proiectul de lege promovat de Ministerul Economiei si Finantelor ar putea frana ritmul investitional si i-ar putea determina pe unii dintre antreprenori sa renunte la Romania ca destinatie pentru viitoare investitii.

Din Unimpresa fac parte majoritatea firmelor italiene care activeaza la noi, printre care producatorul de energie electrica Enel si lantul de benzinarii Agip sau marii consumatori de energie Tenaris, Pirelli, Geox, Euroholding, Rifil sau Martelli Europe. Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2007-2020 a fost adoptata de guvern in urma cu aproape doua saptamani si a intrat in dezbatere publica in perioada 18-25 mai.

Productie echilibrata

Potrivit reprezentantilor Unimpresa, ponderea sectorului energiei nucleare ar trebui sa creasca pana la aproximativ 30% (de la 10% in prezent) si sa se creeze un echilibru intre productia de energie hidro, termo (prin restructurare) si, respectiv, nucleara.

De asemenea, italienii sunt ingrijorati in privinta energiei disponibile pe piata interna, in conditiile in care aproape jumatate din cantitatile produse la noi sunt blocate pana in 2012 in contracte bilaterale, de care beneficiaza si companii italiene.

„Am ales Romania si pentru ca pretul la energia electrica era mai bun decat in Franta, de exemplu. Strategia energetica nu ne convinge ca aceste avantaje vor mai exista si peste cativa ani”, ne-a spus directorul general al Unimpresa, Marco Rondina.

Ne puteți urmări și pe Google News