Strategia lui Nicolae Ciucă pentru aderarea la Schengen. Cum vrea să treacă peste opoziția Olandei
- Ionel Sclavone
- 27 octombrie 2022, 21:17
Premierul Nicolae Ciucă a dezvăluit europarlamentarilor români strategia guvernului său pentru a obține aderarea la Schegen la începutul lunii decembrie. El a subliniat necesitatea coordonării politicienilor în vederea promovării obiectivelor României la nivelul Uniunii Europene și a cerut suportul tuturor europarlamentarilor, indiferent de formațiunea din care fac parte.
Premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere, la Bruxelles, cu europarlamentarii români în cadrul căreia a abordat mai multe subiecte. Între acestea a vorbit și despre strategia pe care o are în vedere pentru a obține aderarea la Spațiul Schengen la Consiliul JAI de la începutul lunii decembrie. Aderarea României și a Bulgariei depinde, în mare măsură, de poziția Olandei, stat care s-a opus în trecut.
De altfel, nici acum premierul olandez Mark Rutte nu și-a declarat susținerea față de demersurile României, fiind destul de evaziv în declarațiile publice. Mai mult parlamentul olandez a adoptat o rezoluție în care a solicitat premierului să se asigure că România și Bulgaria îndeplinesc toate criteriile de aderare și să nu facă un pas ireversibil.
În acest context, premierul Nicolae Ciucă are în vedere propria strategie astfel încât, de această dată să nu ratăm Schengen.
La întrevederea cu europarlamentarii români, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a explicat că rezoluția parlamentului olandez „este o ușă deschisă” pentru România. El a afirmat că a fost vorba despre o manevră politică a premierului Mark Rutte pentru a-i anihila pe extremiști.
Scenariile luate în considerare de Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă a dat asigurări că Cehia, care deține președinția Uniunii Europene, va introduce subiectul aderării României la Schengen pe ordinea de zi a Consiliului dacă România va solicita. Potrivit unor surse, în cazul în care semnalele vor fi clare că Olanda se va opune, autoritățile române intenționează să retragă cererea de aderare. Premierul are în vedere să solicitea amânarea discuțiilor pentru o dată ulterioară atunci când va fi sigur de susținerea unanimă.
O altă variantă de lucru ar fi ca România să obțină, de la reprezentanții Olandei, o abținere la vot. Într-un astfel de caz, România va avea asigurată aderarea la Schengen, dacă va obține voturile celorlalte state membre, dat fiind că nu va exista un refuz, ci doar o abținere.
Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie prin care cere guvernului condus de Mark Rutte să nu voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Moțiunea propune premierului Rutte să asigure investigații suplimentare referitoare la supravegerea frontierelor externe ale UE.
Pe de altă parte, Parlamentul European a adoptat, în urmă cu câteva săptămâni, un document prin care Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. În prezent, dintre membrii UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen.