Strategia Dragnea: Enclavizarea Transilvaniei vs. încă puțină libertate

Strategia Dragnea: Enclavizarea Transilvaniei vs. încă puțină libertate

Disperarea lui Liviu Dragnea de a-l pulveriza pe Sorin Grindeanu, sperând că noul premier desemnat va fi ori maseuza, ori șoferul, ori frizerul său, plasează PSD într-un risc enorm.

 Statutul Legii Minorităților, pus pe masă de Dragnea și Tăriceanu ca să cumpere cele 30 de voturi ale UDMR, poate reprezenta în teorie o centură de siguranță de etapă pentru președintele PSD. În practică, însă, s-ar putea să fie exact ce mai trebuia partidului pentru a se convinge că liderul său riscă totul doar pentru agenda sa personală. Îmi este greu să cred că prevederile din Statutul minorităților lasă parlamentarilor PSD din Transilvania stomacul nederanjat. Sunt aceiași parlamentari care, în martie 2005 susțineau argumentele președintelui lor executiv, Adrian Năstase, împotriva legii respective. Năstase i-a scris atunci premierului Tăriceanu și i-a atras atenția asupra pericolului înființării unui stat paralel format din autorități administrative cu personalitate juridică. În noiembrie 2005 a primit și un răspuns de la Tăriceanu: proiectul trebuie inclus în regim de urgență pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, deoarece România trebuie să îndeplinească exigențele Uniunii Europene. Las la o parte disputa asupra recunoașterii sau nu a drepturilor colective în Europa, voi sublinia doar că a fost doar una dintre minciunile lui Tăriceanu – România a aderat la UE fără ca Statutul minorităților să fie adoptat. Parlamentarilor PSD li s-au dat luni asigurări că includerea pe ordinea de zi a legii nu angajează partidul în niciun fel, deoarece nu e prima oară când Uniunii i se promite ferm ceva în schimbul susținerii. O scuză subțire. Voturile UDMR, cum foarte clar li s-a precizat, pot rezolva acum situația în mod fericit, dar la o eventuală moțiune depusă de PNL, să zicem, ar putea arăta altfel. Ce au mai auzit parlamentarii PSD? Că legea poate fi modificată oricând prin OUG, așadar să nu se sperie, căci nu vor pierde electoratul din Ardeal. Asta știe și Uniunea, care este însă dispusă să joace foarte dur și să negocieze și altceva: votul la solicitările legate de ridicarea imunităților.

Însă dacă prezentul pare simplu de rezolvat pentru liderii PSD printr-un șir lung de minciuni, impactul acestui vot pro-Statutul minorităților nu va putea fi trecut cu vederea în Ardeal. Membrii de partid au înțeles încă o dată că grupul mizerabil din fruntea PSD este dispus să tranzacționeze orice. Le spun încă ceva, ce șeful lor a omis să le dezvăluie: etablishmentul PSD a înghițit argumentul UDMR că Legea nu e așa de nasoală. Același argument a fost folosit de Tăriceanu acum 12 ani: criticile Comisiei de la Veneția vor constitui amendamente.

Ce spunea Comisia în 2005? Că instituirea criteriului cetățeniei pentru apartenența la o minoritate este discriminatorie, că legea blochează minoritățile care nu au o anumită pondere (avantajează UDMR), că Autonomia Culturală este o noutate absolută, neexistând modele internaționale acceptate, dar și că (ATENȚIE MARE) fiind lege organică, prevalează în fața altor norme, care ar trebui abrogate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Să vă mai spun eu câteva bombe cu efect întârziat plasate în Statutul Minorităților, care conturează EVCLAVIZAREA: discriminarea pozitivă a unui grup etnic în dauna altui grup nu este sancționabilă. Apoi: interzicerea modificării structurii etnice a unui areal; minoritatea stabilește programa de învățământ (deci dacă vor să-l premărescă pe criminalul Wass Albert nu-i sancționează nimeni); înființarea, reorganizarea unităților de educație unde există secții în limba minorităților este decizia Consiliului Național al Autonomiei Culturale (aici se deschide perspectiva scindării Universității „Babeș-Bolyai”); deciziile legate de monumentele istorice sunt atributul aceluiași Consiliu (de pildă, statui ale criminalului Nyiro Jazsef); se instituie termenul de „pondere semnificativă” a unei minorități pentru oficializarea limbii materne, fără prag; se instituie instituții regionale și locale cu personalitate juridică cu atribuții Legislative și Executive; minoritățile care nu au o anumită pondere nu au loc în Consiliul Minorităților Naționale, urmând a fi reprezentate de minoritatea ce mai largă; alegerile pentru Consiliul Național al Autonomiei Culturale sunt confirmate de Autoritatea Electorală Permanentă.

...Această lege este dinamită pentru Transilvania, iar Transilvania nu poate fi negociată. Decât de un individ care are perspectiva pierderii averii și libertății. Oare parlamentarii PSD din Cluj, Sălaj, Bihor, Satu Mare sau Mureș vor avea curaj să se uite în oglindă?