Strat de zăpadă de peste doi metri la Bâlea Lac. Meteorologii anunță pericol de avalanșe masive

Strat de zăpadă de peste doi metri la Bâlea Lac. Meteorologii anunță pericol  de avalanșe masive Sursa foto: Arhiva EVZ

Vortexul polar care s-a abătut, zilele trecute, deasupra României, a adus și fenomene meteorologice care nu s-au mai văzut niciodată în țara noastră.

De exemplu, la Bâlea Lac, în luna aprilie, stratul de zăpadă are o grosime de 2.5 metri, fapt nemaivăzut în zonă, pentru această dată din calendar.

În condițiile în care ne aflăm în a doua lună calendaristică de primăvară, termometrele trebuiau să arate în zonă de munte temperaturi pozitive, care pot ajunge și la zece grade. În schimb, vortexul polar a adus temperaturi negative și căderi masive de zăpadă.

Din acest motiv, în zona masivului Făgăraș, inclusiv la Bâlea Lac, încălzirea vremii crește riscul unor avalanșe masive.

Ne puteți urmări și pe Google News

”La peste 1.800 metri, zăpada va continua să se taseze uşor. În partea superioară se va menţine stratul instabil şi cu rezistenţă relativ redusă acumulat în ultima săptămână şi care depăşeşte pe alocuri 30 - 40 centimetri, mai ales pe versanţii nordici. Acest strat este depus peste stratul mai vechi şi în mare parte înghețat. În apropierea crestelor se întâlnesc cornișe, iar pe văi şi în zonele adăpostite depozite însemnate de zăpadă”, anunță meteorologii, citați de Spynews.

Transfăgărășanul rămâne închis

De obicei, în cursul lunii aprilie, drumarii de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere lucrau de zor, pentru a deschide circulația pe Transfăgărășan, la data de 15 iunie.

În 2023, acest lucru nu se știe dacă va fi posibil, din cauza pericolului mare de avalanșe, dar și din cauza stratului de zăpadă foarte mare, care face imposibilă misiunea drumarilor de a deszăpezi drumul de munte.

”Datorită greutăţii zăpezii recent depuse, pe pantele suficient de înclinate, aceasta va putea aluneca în mod spontan peste stratul vechi şi compactat, în special în jurul prânzului, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii, riscul declanşării fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe”, au mai transmis specialiștii.

Circulația pe Transfăgărășan se face  în anumite condiții.

Iarna, tunelului Bâlea-Capra se închide în perioada 30 octombrie - 15 iunie.

De asemenea, vara, restricțiile de circulație sunt impuse între orele 22 și 06, din cauza traseului periculos, cu multe viraje și curbe foarte strânse, fără să existe elemente de protecție rutieră, riscul căderii în gol fiind foarte mare.

Regimul de viteză impus pe șoseaua de munte este de 40 de kilometri/oră.