Ştrand din Bacău concesionat pe mai nimic

Ştrand din Bacău concesionat pe mai nimic

Omul de afaceri Gică Vlăsie plăteşte 1,3 lei pe an pentru un metru pătrat de teren aflat în centrul oraşului.

Ştrandul Tineretului, situat în centrul Bacăului, pe strada Ştefan cel Mare, a fost dat spre concesionare omului de afaceri băcăuan Gică Vlăsie, în schimbul sumei de 50.000 de lei pe an. Adică 1,3 lei pe metrul pătrat, bani pe care Vlăsie trebuie să îi plătească anual.

„Era singurul loc din Bacău în care ne puteam distra ieftin, mai ales vara. Câţiva ani ştrandul a fost închis, adică a fost lăsat în paragină. Nu ştiu ce preţuri vor fi la vară. Eu cred că municipalitatea l-a lăsat intenţionat să se degradeze, ca să îl concesioneze apoi cu un preţ minim“, ne-a declarat Ioana Prisecaru, o băcăuancă de 45 de ani. 41 de lei pe an pentru restaurant Şase firme au cumpărat caietul de sarcini pentru concesionarea Ştrandului Tineretului, dar patru dintre ele s-au retras în ultima clipă. Cele două firme care au licitat, Gepex şi Vasion, aparţin omului de afaceri băcăuan Gică Vlăsie. Gepex a câştigat licitaţia cu preţul minim de 1,3 lei metrul pătrat pe an, concesiunea fiind pe 25 de ani, cu posibilitate de prelungire. Taxa de participare pe care au achitat-o cele două firme a fost de 5.000 de lei.

Potrivit contractului semnat între firma Gepex şi primărie, restaurantul din incinta ştrandului a fost evaluat la 41 de lei. Totodată, bunurile de pe teren au fost evaluate la 14.872 de lei, adică aproximativ 3.000 de euro. Specialiştii primăriei au evaluat terasa acoperită la 411 lei, grupurile sanitare la 236 de lei, adică 118 lei bucata. Cele trei bazine de înot au fost evaluate la 4.967 de lei, gardul de plăci la 4.722 de lei, iar porţile metalice la 2.464 de lei.

O altă licitaţie care a avut loc în aceeaşi zi face referire la concesionarea a 1.387 de metri pătraţi pe strada Aviatori, la periferia Bacăului, cu destinaţia de spaţiu pentru comercializare a produselor agroalimentare şi industriale. Preţul de pornire a licitaţiei a fost de 36.000 de lei pe an pentru o suprafaţă de aproape 25 de ori mai mică decât cea care va fi adjudecată de Gepex. La o licitaţie trebuie să participe minimum doi ofertanţi, dar nu se prevede explicit faptul că persoanele juridice ar trebui să aibă ca proprietari persoane diferite. Primăria păstrează parcul Reprezentanţii Primăriei Bacău susţin că nu îşi puteau permite în continuare costurile de întreţinere a ştrandului. „E vorba de profit pe termen lung. La parcul de distracţie, încasările vor fi mai mici decât într-o piaţă agroalimentară. În plus, activele de la parcul Gepex nu au fost cumpă- rate, ci doar concesionate. Asta înseamnă că, peste 25 de ani, parcul va rămâne municipalităţii. Oricum, acolo erau preţuri mari de întreţinere pe care municipalitatea nu şi le putea permite“, ne-a declarat Mihaela Grosu, purtător de cuvânt al Primăriei Bacău. REACŢIE Gică Vlăsie: „Sunt cu sufletul împăcat!“ „A fost o mare provocare pentru mine. Celelalte patru firme care s-au retras de la licitaţie au făcut-o când au realizat ce investiţie mare trebuie făcută. În ultimul an, eu am investit aici 800.000 de euro şi intenţionez ca în următoarea perioadă să mai investesc încă aproximativ 10 milioane de euro. Mă bazez însă şi pe nişte fonduri europene. Sunt cu sufletul împăcat! Nu mă simt vinovat nici legal, şi nici moral că am participat cu două firme la licitaţie“, ne-a declarat Gică Vlăsie (foto). Acesta are afaceri în construcţii şi media. Gică Vlăsie se declară simpatizant PNL şi este un apropiat al primarului Romeo Stavarache (PNL).

Ne puteți urmări și pe Google News