Străinii certați cu legea nu mai au scăpare în Republica Moldova. Măsuri dure luate de autorități

Străinii certați cu legea nu mai au scăpare în Republica Moldova. Măsuri dure luate de autoritățiJustiție. Sursă foto: pixabay

Republica Moldova. Străinii care au probleme cu legea și se află în Republica Moldova nu vor mai avea portițe pentru a scăpa cu fața curată.

Un proiect de lege care, care are ca obiectiv simplificarea problemelor în timpul evaluării procedurilor de extrădare, cu implicarea cererilor de azil, a fost votat, miercuri, de Parlamentul de la Chișinău, în lectură finală.

Această inițiativă legislativă a venit din parte unui grup de deputați ce fac parte din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Schimbări esențiale la nivel de legislație în Republica Moldova. Străinii certați cu legea nu mai au scăpare

În nota informativă se precizează că, în prezent, termenele de deținere în arest a persoanelor în vederea extrădării și termenele prevăzute pentru emiterea unei decizii irevocabile privind cererile de azil nu corespund. Această procedură reprezintă o mare problemă, și din această cauză, este imposibil să se asigure deținerea persoanei extrădabile în arest. Până în momentul predării către statul solicitant. Așadar exista o portiță, iar infractorii profitau din plin de ea, pentru a se sustrage.

În această situație, cei care au inițiat proiectul au propus majorarea de la 180 de zile la 12 luni a termenului maxim de ținere în arest preventiv a persoanei ce face subiectul extrădării.

Extrădare, Republica Moldova

Extrădare. Sursa foto: igi.mai.gov.ro

Totodată, Legea privind azilul în Republica Moldova va fi completată cu o nouă serie de cereri. Care vor trebui să fie examinate în procedură rapidă. În discuție sunt cererile persoanelor în privința cărora a fost inițiată procedura de extrădare. Prin această modalitate, se va reduce termenul de examinare a cererilor de azil depuse de aceste persoane.

Care sunt marile modificări

Pe de altă parte, inițiatorii au propus și modificarea termenelor de examinare și a căilor de atac aplicabile hotărârilor emise de instanțele judecătorești. Ce privesc contestațiile împotriva deciziilor Inspectoratului General pentru Migrație.

Este vorba despre decizia de respingere a cererii de azil va putea fi atacată pe calea contenciosului administrativ fără procedură prealabilă, în termen de cinci zile lucrătoare de la data comunicării.

Hotărârea instanței de judecată privind menținerea sau anularea deciziei de respingere a cererii de azil va putea astfel să fie atacată la Curtea de Apel, iar hotărârea Curții de Apel nu va putea fi supusă niciunei căi de atac, fiind irevocabilă. De asemenea fi modificate doar termenele care vizează cererile de azil examinate de Inspectoratul General pentru Migrație în procedură rapidă, după cum notează albasat.md.