Studentul lui Socrate şi strada în trepte din Capitală care-i poartă numele

Studentul lui Socrate şi strada în trepte din Capitală care-i poartă numele

Bucureştiul are cu ce se mândri. Ateneul Român, Casa Poporului, Casa Mellik - considerată cea mai veche clădire din Capitală -, Biserica Colţea şi multe altele cu o arhitectură impresionantă. Cu toate acestea, „Micul Paris“ se mai poate lăuda şi cu o stradă unică în oraş. Nicio maşină nu a păşit pe ea

În Bucureşti există o stradă pe care niciodată nu a circulat vreo maşină. De ce? Pentru că este singura în trepte din Capitală, are o vechime de 200 de ani şi ajunge până în cel mai înalt punct natural din Bucureşti, pe Dealul Filaret, acolo unde se află Palatul Şuter, azi Hotel Carol.

Strada Xenofon, care poate concura şi pentru titlul de cea mai îngustă din Bucureşti, este una dintre cele mai vechi ale oraşului. Până în 1945, a fost locul preferat de promenadă al aristocraţiei româneşti care, după o plimbare prin parcul Carol, se îndrepta spre Piaţa Unirii. Astăzi, ea face legătura între strada Constantin Istrati şi aleea sau rondul Şuter şi poartă numele unui istoric, soldat şi mercenar grec, precum şi student al lui Socrate. Xenofon, istoricul şi memorialistul, s-a născut lângă Atena în jurul anului 430 î.e.n şi a trăit până către 360. Fiul unui cetăţean de vază, a avut parte de o educaţie aleasă, numărîndu-se printre cei ce frecventau lecţiile sofistului Prodicos de Ceos, înainte de a deveni un discipol entuziast al lui Socrate, de care s-a ataşat de timpuriu, când abia împlinise vârsta de douăzeci de ani.

În luna iulie 2014, în cadrul proiectului socio-cultural „Bucureştiul tău la scară", strada Xenofon a fost readusă la viaţă de către artista plastică Eva Radu. Toate cele peste 70 de trepte au fost pictate. 

Ne puteți urmări și pe Google News