Editura Evenimentul si Capital

Străbunicii se întorc în casă nouă. Un proiect care oferă, pentru prima oară, şansa revitalizării cătunelor izolate

Fotografii de Claudia Balas
Autor: | | 0 Comentarii | 4305 Vizualizari

Am descoperit un ambiţios concept pentru salvarea caselor părăsite din cătunele izolate. Dacă lucrurile vor merge bine, sunt şanse ca peste nişte ani, nu mulţi, România să aibă o rută culturală, şi turistică, inedită. Altfel spus, să ne putem vizita străbunicii.

E-hei, bade Gheorghe! Ce mai faci dumneata? Apăi, numai ‘coperişul cel lasat într-o parte şi găurit mi-ar mai putea răspunde. Ori pereţii din lemn, căptuşiţi în interior cu pământ şi susţinuţi de bârne care nu se dau cu una, cu două, nici măcar după secolul parcurs în năzuinţele şi dorurile lor. Stăpânii li s-au mutat demult în alte dimensiuni ale văzduhului.

Hotarnicul pustietăţii

Pe un vârf de deal, aici, în Reţ, cătun al Apusenilor, mogâldeaţa din lut ne face semn de departe. Urmând cărarea domoală prin iarba îngrăşată din gemul fructelor strivite de ploaie. Până adineauri urcasem abrupt prin codru, eliberându-ne în cele din urmă de întuneric. Iată-ne ajunşi pe culme!

Suntem mai mulţi oameni, şi cei de la Asociaţia “Sinaptica”, şi voluntarii de la Complexul Muzeal Naţional “Astra” din Sibiu. De cum păşisem deasupra norilor, ne iese în cale o femeie cu părul alb şi ochii de limpezimea cerului. Ni se arată mai degrabă ca un hotarnic al pustietăţii. “Bună să vă fie inima!”, înţeleg din cuvintele ei nu doar bineţea pe care ne-o dă, dar şi nedumerirea faţă de apariţia noastră.

“La casa asta am venit, s-o refacem, să fie din nou frumoasă”, i se spune. Acum se luminează. “Casa lui Gheorghe, a lu’ Ştefan Iagaru”, deja ne descrisese două generaţii care se perindaseră pe acolo. De când nu a mai stat nimeni în casa asta? O întreb. Ştie precis. Zece ani sunt de când ultimul pas a fost făcut peste prag. Îi simt gândurile cum se rostogolesc până departe, în tinereţea ei. Oftează. Apoi dispare în dansul căpiţelor de fân.

Cheia, deasupra uşii

Vezi dumneata, cititorule, că omul, oriunde s-ar duce, chiar şi pe cea lume, înainte să plece din sălaşul său, îl închide frumos şi aşează cheia deasupra tocului uşii. Aşa căutăm şi noi, pe pipăite, şi o găsim la locul ei, descuind în cele din urmă broasca cu gură largă. Am senzaţia că timpul se mişcă în sensul invers al ceasului său, încât din interior ar trebui să se audă, imediat după aceea, glasuri de copii, sfatul duios al mamei şi dojeneala tatălui. Să vedem şi barba încărunţită a bunicului ori semeţia lu’ străbunicu’.

Da’ de unde?! Căci am pătruns într-un halou din praf răsculat numai de razele soarelui de dimineaţă, strecurate prin ferestruicile ţesute de păianjeni. De-a lungul podelei alunecă, încoace şi încolo, ele însele pregătite să fugă, mobilele. Un dulap, o masă, câteva scaune, o laviţă lungă, un pat. Câte sunt în camera bună, cea mare.

Colecţia ceşcuţelor

În lateral se deschide o altă uşă, spre o încăpere mai mică, unde tronează dulapul de bucătărie, alt pat, şi o maşină de gătit, cu patru picioare. Partea mai amplă a corpului e acolo unde puneai lemnele de foc. Îmi sar în ochi tot felul de obiecte, ceşcuţe, căni, farfurii. Le ating şi am senzaţia că o mână pe care nu o vad tocmai ce le-a aşezat frumos, la locul lor.

În pereţi se văd, în special pe la îmbinări, crăpături largi cât pumnul prin care şuieră vântul. Tavanul, în schimb, te linişteşte prin amplitudinea bârnelor, încă zdravene, cu unghiurile lor fără cusur, ca şi cum mai ieri fuseseră lustruite de un meşter priceput.

“Mulţi ani doresc celui ce-l iubesc!”

De stat, să admirăm, n-avem timp. Totul trebuie scos afară, conform planului de lucru, de la mobilier până la ultima linguriţă. Cel mai greu de cărat sunt paturile, din lemn de stejar, fără bătrâneţe, cu câte o tablie, la fel de masivă.

Printre cunoscuţii mei e şi Claudia Balaş, etnograf din Olt, care nu se poate opri din a exclama când descoperă câte o comoară demnă de începuturile lumii. Ţesături făcute de harnice femei.

“Uite feţele de masă, pe etamină”, îmi descrie ea. Cu motive florale. Ori zoomorfe. “Şi păretare cu mesaje”. Pe unul scrie, cu acul şi aţa, “Bună dimineaţa!”. Pe altul, “Mulţi ani doresc celui ce-l iubesc!”.

Ce este un păretar? Sunt curios. Se referă la pânzeturi pe care omul de la ţară îşi aşternea şi dorurile, şi dragostea, şi bucuria, şi necazurile. Am impresia că în ele se ascund, încă, şoapte.

Spiţuri cusute cu idliţa

Urmează lucruri nu mai puţin surprinzătoare. Ştergarele. Si ele din pânză şi etamină. Unele cu ciucuri multicolori. Etnograful îmi descrie tehnica de cusătură, minusculă, folosită şi azi la cămăşile tradiţionale.

În camera cea mai mare văzusem un fel de bancă, lungă cât peretele principal. Ei bine, aflu, acel obiect se numeşte lădoi. Avea dublu scop, să stai pe el, ba să te şi întinzi, să dormi, că e destul de lat. Iar în interior puneai felurite lucruri de care nu aveai urgentă nevoie. Prosoape, ştergare şi multe altele. Îmi arată şi carpetele din pânză de sac.

Saltelele de pe paturi, ele însele colosale, umplute cu paie. Se mai folosea şi fân. Cecetătorul tresare din nou la vederea cearceafurilor din pânză de casă. “Cu borduri şi spiţuri”.

E strigator la cer! Ce pret va avea in Romania Samsung Galaxy S10

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
09:23 S-au FĂCUT CĂRȚILE la BRUXELLES? Kovesi ar putea fi KO. Se dorește cu ORICE PREȚ evitarea DEZASTRULUI 18:16 BREAKING NEWS. DEZASTRU pentru KOVESI! Îi FUGE PĂMÂNTUL DE SUB PICIOARE... PRIMELE REZULTATE în procesul de selecție pentru Parchetul European 17:24 Kovesi LOVEȘTE DUR la Bruxelles. Instituțiile europene AU FOST ALERTATE 13:49 Kovesi ARE UN PLAN ASCUNS şi elaborat, cu PUNCT FINAL la Cotroceni. Cine s-ar fi gândit? Breaking news 11:32 Kovesi ŞI CEL MAI MARE ABUZ din mandatul la DNA. Cine sunt „MÂNJIŢII DE PE LISTA NEAGRĂ”. Breaking news în Justiţie 09:16 Tudose A DEVOALAT MAREA MANEVRĂ de pe axa Dragnea-Toader. CE SE SCHIMBĂ LA DNA? Breaking news 22:49 KOVESI, MITRALIATĂ cu SENTINȚE DEFAVORABILE. Mihaela Iorga Moraru, CONCEDIATĂ ILEGAL! 22:34 „În dosar apare şi numele lui Ţiriac” Breaking news în România. MAI MULTE NUME GRELE sunt implicate 19:42 Date importante din „Dosarul penal Kovesi”. Avionul pentru Popa a costat 130.500 euro, spune Parchetul General 11:59 Să fie acesta SFÂRȘITUL pentru KOVESI? Va fi ANCHETATĂ de CEL MAI MARE DUȘMAN. Cândva a DAT-O AFARĂ, acum s-a întors roata 16:37 KOVESI insistă și declanșează RĂZBOIUL cu Adina FLOREA. Amănunte INCENDIARE 16:20 6 ANI DE ÎNCHISOARE pentru Kovesi, BOMBA ANILOR în Justiţie! Breaking news în România 16:18 BREAKING NEWS. Ce LOVITURĂ pentru KOVESI!... A venit de unde se AȘTEPTA MAI PUȚIN 16:14 BREAKING NEWS: Laura Codruța Kovesi este DĂRÂMATĂ! Chris Terhes, despre candidatura lui Kovesi: Nu este eligibilă! 12:57 VINE APOCALIPSA pentru Dragnea: PSD, în CĂDERE liberă din cauza lui Kovesi! Dezvăluiri în „Telefonul de la ora 9” 11:29 Kovesi și fuga de marile procese de la Înalta Curte. Comentariu de Simona Ionescu 11:29 DE CE este ROMÂNIA ASTFEL? Cazul Kovesi din perspectiva imposturii. Editorial de Dan Andronic 11:20 BREAKING NEWS. Avem NUMELE ZIARISTEI care a fost DATĂ AFARĂ de Sebastian GHIȚĂ la cererea Laurei Codruța KOVESI 11:12 Kovesi, TRĂDATĂ de Traian Băsescu: „Dacă atât a dus-o capul!”