Stolojan, lansat premier cu emoţii

Stolojan, lansat premier cu emoţii

Evenimentul a fost la un pas să fie amânat din cauza tensiunilor din partid, legate de împărţirea scaunelor de miniştri.

Theodor Stolojan a fost scos ieri la rampă de PDL, ca locomotivă de campanie şi variantă de premier portocaliu al unui guvern ipotetic, care are deocamdată un singur ministru, şi acela independent: Monica Macovei. Suita de miniştri cu portofolii prezumtive, pe care PDL plănuia să o prezinte alături de Stolojan, a fost abandonată cu o zi înainte de lansare, din cauza fricţiunilor din interior, dintre aripa vechilor democraţi şi a mai noilor liberali. Hârâielile de ultimă oră pentru ministerele închipuite i-au clătinat ieri-dimineaţă inclusiv scaunul lui Stolojan, a cărui lansare a fost cât pe ce să fie amânată. La un pas de amânare

Prins la mijloc între tabere, liderul democrat-liberal Emil Boc a pus pe masă ieri-dimineaţă, în Colegiul Director în care desemnarea lui Stolojan era anticipată drept certă, „trei variante“: lansarea premierului în câteva ore, la data stabilită; amânarea anun- ţului, eventual până după alegeri, sau lăsarea deciziei pe mâna preşedintelui Băsescu, „în conformitate cu prevederile constituţionale“. „Avem timp. Să ne mai gândim“, a propus atunci Cezar Preda, vechi PD-ist, amânarea deciziei şi implicit, răsturnarea lui Stolojan de pe soclu.

La aceeaşi soluţie a achiesat, potrivit unor surse din partid, şi Ioan Oltean. Varianta a fost însă categoric respinsă de aripa liberală, dar şi de Adriean Videanu, şi chiar de Vasile Blaga şi Radu Berceanu. „Au venit 6.000 de oameni la Sala Palatului. Nu putem să ne batem joc“, ar fi fost argumentul care l-a urcat pe Stolojan pe scenă până la urmă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Şi, până după alegeri, să nu se mai certe nimeni prin ziare“, au primit dispoziţie PDL-iştii, după care au ieşit din şedinţă forţând zâmbete largi şi mimând unitatea. Cartea răsturnării de situaţie în ultimul moment a fost jucată de vechea gardă a PD, pe fondul presiunilor nou-veniţilor în împărţirea ministerelor.

„Oamenii din jurul lui Stolojan, asta a deranjat. Au şapte oameni şi toţi vor în guvern“, spunea ieri unul dintre liderii PDL, dând exemplul lui Cristian Boureanu, care a emis pretenţii pentru Transporturi, dar şi pe cel al Ralucăi Turcan sau al lui Florin Popescu. Singurul „înghiţit“ de foştii PD-işti a fost Gheorghe Flutur, cooptat în „nucleul de susţinere a premierului“ care a înlocuit suita miniştrilor-piloni, alături de Emil Boc, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Liviu Negoiţă şi, inclus în ultimul moment, Gheorghe Pogea. „Dragă Stolo, înconjurat, dar singur printre PD-işti“  „Nu avem funcţii de ministru prestabilite“, a ieşit apoi Boc în faţa activului de partid, vorbind despre „performanţă politică şi electorală“ şi despre „succesul unificării PD-PLD“. Un nume a dat însă până la urmă: Monica Macovei, care, potrivit surselor citate, a acceptat Justiţia, cu condiţia să nu intre în PDL. Stolojan, numai zâmbet - prezentat de Boc drept „cel mai serios şi mai credibil, cel face echipă cu preşedintele Traian Băsescu“ - a fost scos în faţă în Conferinţa Naţională sub sloganul „Gândim altfel“.   „Vom trece primii linia de sosire şi vom guverna România“, a recitat, cadenţat, premierul de campanie, fără a electriza însă activul de partid, dezmorţ it doar în pauzele lungi de discurs care cereau aplauze. Între promisiuni pentru „un standard de viaţă european“, liberalul Stolojan şi-a asumat să mărească pensiile şi salariile, să sprijine tinerii şi biserica într-un „model social de centru-dreapta“. Primul în nucleul de susţinători, Blaga nu i-a rostit nici măcar o dată numele, atenţionând că „întrebarea acum nu e cine va fi premier, ci cum va arăta România“.

Ceva mai încurajator, Boc a venit cu un banc: „Ştiţi ce deosebire există între Mircea Geoană şi Călin Popescu-Tă- riceanu? Niciuna. Dar ştiţi care este asemănarea? Niciunul nu va ajunge prim-ministru“. Stolojan a zâmbit, însă, la final, i-a mai scăzut optimismul: „Sper ca PDL să câştige alegerile, să dea un prim-ministru şi sper să fiu eu acela“, a pus el punct lansării, rămas singur, pe holuri.

PROMISIUNI

Salarii, pensii, drumuri şi eliminări de taxe

Cu ministerele lăsate deocamdată vacante, democrat-liberalii şi-au lansat oferta de guvernare prin vocea lui Stolojan şi a „nucleului de susţinere“. PDL s-a angajat până în 2012 la un salariu mediu lunar de 905 euro şi o pensie medie de 405 euro, la mărirea alocaţiei şi a indemnizaţiei de creştere a copilului, la „restituirea tuturor proprietăţilor în maximum doi ani“, la reducerea accizei la motorină la 21 de euro pe litru, la eliminarea a 100 de taxe din 200, dar şi la acordarea de subvenţii agricole până la 300 de euro pe hectar.   În oferta de guvernare a PDL plouă cu promisiuni de construire de locuinţe pentru tineri, dar şi de autostrăzi (1.500 km) drumuri europene (5.883 de km), drumuri naţionale şi judeţene (20.000 km). „Nu va mai exista pensie mai mică de 3,5 milioane, nici pentru agricultori“, s-a angajat prezumtivul premier.

PARTENERIAT

Angajamente de inspiraţie cotrocenistă

În elanul spre Palatul Victoria, democrat-liberalii şi-au inclus în oferta de guvernare mai toate sugestiile făcute executivului de preşedintele Băsescu. PDL propune, după cum a sugerat public Băsescu, înfiinţarea Ministerului Tineretului şi Sportului, face din Pactul Naţional pentru Educaţie, semnat la Cotroceni, „o Constituţie a învăţământului“, promovează cu entuziasm „parteneriatul stat-biserică“, asumat de preşedinte în vizita recentă la Vatican şi îşi face steag de luptă electorală din modificarea Constituţiei după model cotrocenist (parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300). La partea ce ţine de Finanţe a ofertei a lucrat şi unul dintre consilierii de la Cotroceni, Bogdan Chiriţoiu, în timp ce consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu le-a dat sfaturi de strategie.