Stocul de gaze pentru urgenţe, suficient pe hârtie

Stocul de gaze pentru urgenţe, suficient pe hârtie

Surplusul de gaze naturale disponibile pentru echilibrarea sistemului în cazuri extreme poate asigura doar o treime din consum.

Autorităţile au pregătit un scenariu referitor la aprovizionarea cu gaze naturale a populaţiei în situaţia în care vom avea o iarnă grea. Asta după ce, în urmă cu trei ani, românii au avut de suferit din cauza temperaturilor scăzute, care au dus la un import mai mic de gaze din Rusia, lucru care a avut efecte majore în statele UE.

Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii, Ministerul Economiei şi Finanţelor a elaborat un proiect de hotărâre de guvern, conform căruia, cantitatea de gaze naturale suplimentare cu care se poate echilibra sistemul naţional în cazul unor situaţii de urgenţă în sezonul rece este de 19,3 milioane metri cubi pe zi. Oficialii spun că e suficient Primii consumatori care îşi vor închide porţile pentru a putea asigura alimentarea cu gaze a populaţiei vor fi combinatele de îngrăşăminte chimice. Cantitatea de gaze care ar putea fi rezervată de la marii consumatori se ridică la circa 13,8 milioane de metri cubi. În sezonul rece anterior, considerat o iarnă normală, consumul total la nivel naţional a fost de 10,9 miliarde de metri cubi, rezultând un consum zilnic de 60 milioane metri cubi.

Prin urmare, în cazul în care ar fi declarată situaţia de urgenţă, cantitatea de gaze suplimentară pe care pot conta autorităţile va acoperi doar o treime din consumul românilor.

Pentru elaborarea planului, MEF a plecat de la premisa că, în acest sezon rece, durata cumulată a perioadei de criză nu va depăşi 60 de zile. „Din datele statistice ale Dispeceratului de Gaze, această cantitate prevăzută pentru echilibrarea în cazuri de urgenţă ar fi suficientă“, ne-a declarat Corneliu Condrea, director în MEF, responsabil cu domeniul gazelor. Populaţia, prioritate absolută

Situaţia de urgenţă se poate declanş a în cazul în care temperaturile coboară drastic pentru o perioadă îndelungată de timp sau dacă livrările de gaze se reduc din cauza unei defecţiuni tehnice sau a diminuării importurilor cu mai mult de 20%, a explicat Condrea.   „De exemplu, în iarna din 2005, temperaturile foarte scăzute au determinat autorităţile să reducă livrările pentru consumatorii care aveau posibilitatea de a utiliza alţi combustibili“, a mai spus oficialul MEF.

Conform Legii privind măsurile pentru siguranţa aprovizionării cu gaze naturale, consumul va fi asigurat obligatoriu, în această ordine, pentru consumatorii casnici şi pentru instituţiile care asigură serviciile medicale, asistenţa socială, îngrijirea copiilor, persoanelor vârstnice sau a celor cu diferite grade de handicap.

Ne puteți urmări și pe Google News