Tot mai mulţi oameni au tendinţa de a folosi medicamente în scopul îmbunătăţirii performanţelor cerebrale, au precizat medicii de la Institutul Naţional Împotriva Abuzului de Medicamente (NIDA) din Marea Britanie, citaţi de Reuters.
În timp ce unii îşi exprimă dezacordul faţă de folosirea unor astfel de medicamente, alţii au o părere total diferită şi spun că acestea nu reprezintă niciun risc pentru cei cărora li se administrează.
Doctorul Nora Volkow, de la NIDA, a precizat că, în urma unor cercetări efectuate în campusurile universitare din întreaga Anglie, a reieşit că foarte mulţi studenţi obişnuiesc să folosească medicamente care au ca scop stimularea cerebrală. Aceştia doresc să dea dovadă de cât mai mult randament intelectual.
"Motivele pentru care tinerii îşi administrează medicamente din gama Novartis Ritalin, methylphenidat sau modafin variază între dorinţa de a se droga şi aceea de a avea performanţe intelectuale cât mai crescute", a spus Volkow.
Fenomenul a devenit tot mai răspândit şi este promovat chiar în revistele de specialitate. Săptămânalul "Nature" a publicat un articol prin care se încurajează consumul de astfel de medicamente, mai ales de către adulţii care vor să îşi continue studiile sau vor să se apuce să înveţe să utilizeze un computer ori internetul.
Astfel, cercetătorii britanici au făcut apel la medici, profesori şi alte persoane competente, în vederea evaluării riscurilor şi dezvoltarea de programe guvernamentale care să reglementeze utilizarea acestui tip de stimulenţi cerebrali.