Știința e pentru cei cărora le place să rezolve probleme, a declarat Katalin Karikó, una dintre cei doi câștigători ai premiului Nobel pentru medicină.
Tinerilor le place să primească permanent confirmări, complimente şi recunoaștere, ceea ce nu există în știință, mai spune Katalin Karikó.
Katalin Karikó, Nobel pentru medicină
Știința este pentru cei cărora le place să rezolve probleme, a declarat Katalin Karikó, la universitatea privată de cercetare din Philadelphia, Pennsylvania, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută luni, la câteva ore după ce a fost anunțat la Stockholm că, alături de Drew Weismann, va fi distinsă cu Premiul Nobel pentru medicină și fiziologie din acest an.
Biochimistul ungar, născut la Szolnok, a evocat momentul în carte a venit la Universitatea din Pennsylvania în 1989, unde l-a întâlnit întâmplător pe colegul său cercetător, Drew Weissman, în 1997.
După cum a menţionat, la acea vreme lucra deja la cercetarea ARN-ului mesager (ARNm), în timp ce Drew Weissman lucra la dezvoltarea vaccinului, astfel a început munca lor comună.
Katalin Karikó și Drew Weissman, cercetări în condiții dificile
Ei au lucrat într-o cooperare strânsă, „umăr la umăr”, a spus Drew Weissman, adăugând că atunci nu au avut la dispoziţie suficiente resurse pentru activitatea lor, oportunități de publicare și nu au putut cu adevărat să atragă atenția.
Au continuat să lucreze în pofida faptului că cei mai mulți au renunțat, şi au dedicat mai mult de 20 de ani pentru continuarea cercetării pentru a identifica o soluție care ajută tehnologia ARNm să funcționeze în practică, a spus Weissman, care a menţionat:„Nu am renunţat niciodată şi suntem aici şi azi”.
Katalin Karikó a relatat despre faptul că pe coasta de est a Statelor Unite era în zorii zilei când i-a sunat telefonul și a fost anunțată de Comisia Premiul Nobel că este unul dintre câștigători.
La început a crezut că este o glumă. Drew Weissman a adăugat că atunci s-au convins că vestea este adevărată când anunțul a fost făcut oficial de Comisia Nobel.
Vaccinul anti-Covid-19, pe baza cercetărilor celor doi
Katalin Karikó a spus că nu s-a gândit la premiu, deoarece în ultimii nouă ani a lucrat la compania de biotehnologie BioNTech pentru ca această companie să poată produce un produs pe baza rezultatelor cercetării lor.
„Chiar dacă nu ar fi fost pandemia de covid, produsele pe bază de ARNm tot ar exista, însă în acest context totul s-a accelerat”, a spus cercetătorul ungar, care este și profesor la Universitatea din Seghedin, pe lângă Universitatea din Pennsylvania.
Katalin Karikó a mai precizat că atenția acordată vaccinului covid a accelerat utilizarea tehnologiei ARNm, iar în prezent sunt în curs de desfășurare 250 de studii clinice. Cercetătorul a atras atenţia asupra faptului că studiul clinic al primului vaccin dezvoltat împotriva cancerului a avut loc în 2012, deci este vorba despre un proces lung.
Karikó, sfaturi pentru femei
Răspunzând la întrebarea, ce le-ar spune femeilor care ar dori să obțină rezultate similare, a spus: „Să găsească un soț care să fie dispus să sprijine realizarea viselor lor, nu să le slujească, ci să le recunoască și să le ajute şi astfel să participe la creșterea copiilor. Ceea ce încă este necesar este: sănătatea mentală și fizică, exercițiile fizice și toleranța la stres. Omul trebuie să se bucure pentru ceea ce face”.
Azi, tinerilor le place să primească permanent confirmări, complimente şi recunoaștere, ceea ce nu există în știință.
Trebuie să ştii să accepţi eşecul atunci când un experiment nu aduce rezultatul așteptat, dar acceptarea eşecului poate fi învățată, a subliniat Katalin Karikó şi a reiterat că, deși împreună cu colegul său cercetător au muncit din greu de-a lungul anilor, le-a plăcut cercetarea, care le-a conferit multe bucurii, ceea ce s-a concretizat acum în Premiul Nobel, potrivit Magyar Hirlap.
(Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)