Premiul Nobel pentru medicină: Katalin Kariko și Drew Weissman

Premiul Nobel pentru medicină: Katalin Kariko și Drew Weissman sursă foto: Photo 62956095 © Superjoseph | Dreamstime.com

Katalin Kariko și Drew Weissman sunt câștigătorii premiului Nobel pentru medicină. Inovațiile în materie de vaccinuri ANR mesager, i-au propulsat pe cei doi pionieri ai medicinii pe lista scurtă a potențialilor câștigători

Premiul Nobel pentru medicină: Katalin Kariko și Drew Weissman. Cei doi au pregătit calea spre vaccinurile împotriva virusului Sars Cov 2.

Premiul Nobel pentru medicină, câștigat de artizanii vaccinurilor Sars Cov 2

Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, a explicat că prin acordarea premiului celor doi cercetători Katalin Kariko (Ungaria) și Drew Weismann (SUA), li s-au recunoscut „ descoperirile despre modificările bazei de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri cu ARN mesager eficiente împotriva COVID-19.

Acordarea premiului Nobel pentru medicină deschide prestigiosul eveniment care se desfășoară anual, la începutul  lunii octombrie. Premiul Nobel pentru medicină a fost câștigat anul trecut de paleo-geneticianul suedez Svante Paabo pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruți și evoluția umană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inventatorul dinamitei, suedezul Alfred Nobel (1833-1896) este personajul care a pus bazele acestei distincții în materie de cercetare. În acest an valoarea premiului în bani se apropie de un milion de euro, câștigătorii Nobel vor pleca acasă cu un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze, echivalentul a 986.000 de dolari.

Premiul Alfred Nobel

Premiul Nobel. Sursa: Bertil Jonsson | Dreamstime.com

Calendarul decernărilor

Marți, 3 octombrie, va fi înmânat premiul pentru fizică, după care, în data de 4 octombrie va fi atribuit premiul pentru chimie. Decernarea continuă cu premiul pentru literatură (5 octombrie) și premiul Nobel pentru pace pe 6 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

Începând cu 1901 s-au acordat 113 premii pentru fiziologie sau medicină. Nu s-au acordat premii în timpul Marelui Război, mai cu seamă în anii 1915, 1916, 1917 și 1918. De asemenea, premiul nu a fost acrodat nici în 1921, 1925, 1940, 1941 și 1942. Motivul pentru care premiile pentru medicină nu au fost acordate în anii respectivi este menționat în statutul Fundației Nobel.

„Dacă niciuna dintre lucrările luate în considerare nu se dovedește a fi de importanța indicată în primul paragraf, premiul în bani va fi rezervat până în anul următor. Dacă, și în acest caz, premiul nu poate fi acordat, suma va fi adăugată la fondurile limitate ale fundației."

În același statut al Fundației Nobel se menționează că suma unui premiu poate fi împărțită doar în situația în care există două lucrări la fel de bune. În caz premiul se împarte. Suma premiului poate fi împărțită de cel mult trei persoane, potrivit nobelprize.org.