Stelian Ion: “Prioritatea conducerii USR o reprezintă "executarea ritualică" a unor membri care și-au permis să o critice”

Stelian Ion: “Prioritatea conducerii USR o reprezintă "executarea ritualică" a unor membri care și-au permis să o critice”

Deputatul USR, Stelian Ion, face un dur rechizitoriu conducerii partidului, sugerând că formațiunea politică în fruntea căreia se află Dan Barna este condusă după sloganul "cine nu e cu mine e împotriva mea". El vorbește despre divergențele din interiorul partidului, găsind, în același timp scuze, pentru lipsa de experiență în politică a multora dintre membrii USR.

Stelian Ion admite, din capul locului, că USR este fragmentat, dezbinat, iar ultimele decizii ale conducerii, de sancționare a unor membri incomozi, nu fac decât să accentueze aceste probleme. “După o ședință a Biroului Național, care a început seara trecută și s-a încheiat azi dimineață, în jurul orei 2, bilanțul arată astfel: o excludere, două suspendări pentru un an, o suspendare pentru 6 luni și o suspendare pentru 3 luni. Iar săptămâna trecută a mai avut loc o excludere”, arată deputatul USR într-o postare pe Facebook, pe care a numit-o “Libertatea de expresie vs. disciplina de partid”.

Parlamentarul crede că altele ar fi trebuit să fie prioritățile partidului. “În loc să discutăm despre alegerile locale care ne bat la ușă, despre creșterea coeziunii partidului, despre adoptarea unor proceduri interne și despre profesionalizarea partidului, aspecte care să ne ușureze tuturor munca, prioritatea conducerii USR o reprezintă "executarea ritualică" a unor membri care și-au permis să critice conducerea. USR nu a fost niciodată un partid cuminte, liniștit, tăcut, comod. Pentru că luptam pentru principiile noastre eram numiți de pesediști în fel și chip: naziști, extremiști, golani… Acum, cei care luptă la fel de dur în interiorul partidului pentru principiile lor sunt numiţi de către cei criticați "cămăși brune". Ce ironie!

Vorbind despre pretențiile alegătorilor români “care doresc să ne vadă uniți în lupta împotriva sistemului, pentru reformarea statului român”, Stelian Ion ajunge la partidele care au fost construite după aceleași principii oligarhice care nu a reușit să-și aleagă niște conducători competenți și mai ales onești. Iar prin înființarea USR s-ar fi generat “un nou val de politicieni care promite să schimbe din temelii clasa politică, să reformeze instituțiile, să pună preț pe onestitate, competență, meritocrație, transparență”. Problemele interne și divergențele de idei în USR ar fi apărut pe măsură ce partidul s-a mărit.

“Freamătul din USR nu este despre câteva sancțiuni sau despre niște mofturi ale unor indivizi gălăgioși. Este despre conflictul dintre două tipuri de culturi organizaționale. Unul bazat pe o democrație internă veritabilă, cu dezbateri lungi, obositoare, aparent ineficiente, în care părerea membrilor de la bază contează și un alt tip de organizare internă, centralizată, ierarhică, rigidă, cvasimilitarizată, în care ordinele nu se discută, se execută, iar cine nu le respectă întocmai este înlăturat”, își apără, într-un fel, Stelian Ion partidul.

“Conflictul actual nu este între facțiuni ideologice. Este între un mod clasic de a face politică, autoritar, bazat pe disciplina de partid și un mod neconvențional de a face politică, mai democratic, în care opiniile contrare nu sunt puse la zid, nu sunt considerate acțiuni de sabotare a partidului, în care sloganul "cine nu e cu mine e împotriva mea" nu are sens”, subliniază deputatul USR, Stelian Ion, părând să facă referire la conducerea partidului.

Tot el susține că în celelalte partide, persoana și opinia liderului suprem sunt sacrosancte. “Le-ai pus sub semnul întrebării, te-ai ars. Excludere scrie pe tine. Dai în președinte, dai în partid. Dai în partid, dai în România și în speranțele romanilor. Reflexe păguboase care ni s-au transmis genetic din alte vremuri. Opoziția din partid e numai bună de decor. Puterea nu se împarte înțelept, ci se acumulează cu mână forte și se distribuie camarilei. Oricât de incompetent sau lipsit de caracter ar fi un personaj, el e promovat pe bază de fidelitate. Dacă te poți baza pe el, e valoros, dacă nu, trebuie înlăturat pentru că devine un pericol. Sunt preferați lingușitorii, nu cei care încearcă să ajute având o judecată critică. Conducerea nu greșește niciodată. Sau, dacă greșește, nu o recunoaște la nivel intern si, cu atât mai puțin, public; pentru că lucrul acesta este considerat un semn de slăbiciune. Asta până când greșește grav și vin cei care au susținut activ vechea conducere sau au tăcut complice să îi ia locul și să promită reforme interne”.

“Da, suntem nou-veniți în politică, dar asemenea persoanelor sănătoase purtăm toți bacilul Koch. Suntem oameni și nimic din ce este omenesc nu ne este străin… Bacilul ăsta așteaptă doar un mediu prielnic pentru a se manifesta și pentru a afecta încet-încet toată organizația.

Lipsa unor mecanisme puternice de „check and balance”, descurajarea criticii, încurajarea formării unor facțiuni, lipsa unor strategii care să sporească coeziunea, ignorarea problemelor reale, băgarea gunoiului sub preș, urmărirea obținerii puterii interne prin mijloace care slăbesc organizația, folosirea comunicării partidului pentru reglarea disensiunilor interne, sancționarea membrilor celor mai vocali ai opoziției interne - toate aceste sunt simptome îngrijorătoare”, încheie deputatul USR, Stelian Ion.