Steaguri secuieşti arborate oficial la Târgu Secuiesc, la o ceremonie cu participarea vicepremierului ungar. Oficialul de la Budapesta a mulţumit pentru "reclamă"
- Ovidiu Albu
- 27 iulie 2014, 09:34
Autorităţile locale din municipiul Târgu Secuiesc au arborat sâmbătă seară două steaguri secuieşti de mari dimensiuni în faţa unei foste cazărmi militare din localitate.
Ceremonia a avut loc în prezenţa câtorva sute de localnici, a primarului municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, a preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a parlamentarului UDMR Fejer Laszlo Odon, a vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt şi consulului Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal.
Cele două steaguri arborate pe catargele din faţa fostei cazărmi au fost aduse de un grup de husari, membri ai unei asociaţii păstrătoare de tradiţii şi au fost ridicate în aplauzele şi uralele celor prezenţi, care au scandat 'Trăiască poporul secuiesc', arată Agerpres.
Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, a declarat de la tribuna oficială că drapelele au fost arborate cu scopul de 'a arăta lumii că secuii trăiesc, muncesc, sărbătoresc şi nu în ultimul rând îşi apără drepturile'.
'Mulţimea prezentă aici are un singur mesaj - noi am fost învăţaţi că lupta pentru drepturile, pentru simbolurile proprii, lupta pentru naţiune nu este sarcina altora, ci datoria noastră. Evenimentele ultimelor luni au dovedit că, dacă ne lăsăm asupriţi şi batjocoriţi pe tema simbolurilor şi valorilor noastre tradiţionale, în curând nu vor mai fi suflete care să se identifice ca maghiari sau secui (...) Suntem nevoiţi să înălţăm drapele secuieşti arătând lumii că aceste meleaguri ne aparţin, că trăim, muncim şi gândim ca secui şi le vom înălţa ori de câte ori va fi nevoie ca să ne facem înţeleşi. Ne-am născut aici, dorim să trăim aici împreună cu drepturile, simbolurile şi valorile noastre', a afirmat primarul UDMR Bokor Tibor, care şi-a încheiat discursul cu un citat al scriitorului maghiar Wass Albert.
Festivitatea, la care au participat şi membrii Mişcării tinerilor din cele 64 de comitate, s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi a celui secuiesc.
Semjen Zsolt a mulţumit prefectului Marius Popica pentru reclama făcută steagului secuiesc
Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, care a participat sâmbătă seara în calitate de invitat la ceremonia oficială de rearborare a două steaguri secuieşti în municipiul Târgu Secuiesc, i-a mulţumit prefectului judeţului Covasna, Marius Popica, pentru 'reclama gratuită' făcută acestui simbol.
Semjen Zsolt a declarat de la tribuna oficială că în Uniunea Europeană nu există precedent ca unei comunităţi naţionale să-i fie 'îngrădită' libertatea de a-şi folosi propriile simboluri.
'În Uniunea Europeană, nu există precedent ca unei comunităţi naţionale să-i fie îngrădit dreptul de a-şi folosi propriile simboluri. În Ungaria, comunitatea românească poate să folosească orice simbol doreşte şi aşa cum doreşte', a spus Semjen Zsolt.
El a mai adăugat că Ungaria va sprijini proiectul de autonomie pe care maghiarimea din Transilvania şi din Ţinutul Secuiesc îl vor elabora.
În finalul scurtei sale intervenţii, vicepremierul Ungariei a mulţumit autorităţilor locale şi localnicilor pentru 'loialitatea faţă de naţiune'. De asemenea, a mulţumit în limba română prefectului judeţului Covasna, Marius Popica, pentru că a făcut 'reclamă gratuită' pe plan naţional steagurilor secuieşti, spunând 'Mulţumesc domnul prefect'.
Cele două steaguri în culorile albastru-auriu au fost arborate în faţa unei foste cazărmi militare din localitate, în prezenţa câtorva sute de localnici. Steagurile au fost aduse de un grup de husari, membri ai unei asociaţii păstrătoare de tradiţii şi au fost ridicate în aplauzele şi uralele celor prezenţi, care au scandat 'Trăiască poporul secuiesc'.
Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor (UDMR) a declarat că drapelele au fost arborate cu scopul de 'a arăta lumii că secuii trăiesc, muncesc, sărbătoresc şi nu în ultimul rând îşi apără drepturile'.