Evenimentul Zilei > Social > Steag roșu, pe litoral, ignorat de turiști. Zeci de copii, uitați de părinți în mare, scoși de salvamari
Steag roșu, pe litoral, ignorat de turiști. Zeci de copii, uitați de părinți în mare, scoși de salvamari

Steag roșu, pe litoral, ignorat de turiști. Zeci de copii, uitați de părinți în mare, scoși de salvamari

Aproape toate plajele de pe litoral, din Mamaia Nord , până la Vama Veche, au arborat steagul roșu, semn că scăldatul în mare este interzis, însă turiștii ignoră avertismentele salvamarilor și abia după ce curenții puternici îi duc în larg încep să strige după ajutor.

Temperaturile de aproape 30 de grade Celsius, de pe litoral, au atras zeci de mii de turiști pe plajele din stațiunile estivale. Pentru prima dată, însă, în acest sezon estival, aproape toate plajele au arborat steagul roșu din cauza curenților puternici de pe malul mării. Cei mai mulți turiști ignoră avertismentele salvamarilor. Se ceartă cu ei și se aruncă în valuri, spunând că știu să înoate  și că au venit pe litoral pentru plajă și mare. Mulți dintre turiștii scoși din apă de salvamari sunt copii nesupravegheați de părinți.

Șeful salvamarilor din sudul litoralului, Vasile Borteș, a declarat, pentru EVZ, că steagul rosu este arborat încă de marți, de la Olimp la Mangalia. Zeci de turiști au fost scoși din valuri după ce curenții i-au dus în larg, fiind prea târziu să se întoarcă singuri. „Sunt oameni în toată firea care nu vor să ne asculte, ce să mai spunem atunci de copii. O familie, din București, a plecat pe o saltea uriașă, ajungând la o distanță mare de unde nu se mai putea întoarce. Pentru aducerea lor la mal au pleact salvamarii cu două skijeturi”, spune salvamatul șef.

Tot Vasile Borteș vorbește și despre o familie din Târgu Mureș, salvată de salvamari, care odată adusă la mal a început să țipe la salvatori, acuzând-i că i-au tras cu o putere exagerată. ”Nu ne mai certăm cu turiștii, nu vrem să pățim ca în anii trecuți când ne-am trezit dați în judecată pentru că,  deși scăldatul era interzis, plecaseră în larg și salvamarii și-au riscat viața să îi aducă la țărm”, explică șeful salvamarilor din sudul litoralului.

El nu înțelege însă atitudinea părinților care își lasă copii în mare, nesupravegheați. Numai miercuri au fost salvați 9 copii din apele mării, pe plaja din Olimp. Vasile Borteș îi roagă pe părinți să fie responsabili, să nu iși lase copiii singuri în valurile periculoase și curenții puternici, care îi fură în câteva clipe. El insistă, de ani de zile, pentru înființarea Poliției Plajelor pentru disciplinarea și eventual sancționarea turiștilor indisciplinați, dar și pentru prevenirea furturilor de pe plajă, fenomen care se manifestă din ce în ce mai accentuat pe litoral.

Și la Eforie Nord este steag roșu pe plajele stațiunii. „Numai astăzi, până la acest moment, din apele mării au fost salvate un număr de 17 persoane, dintre care trei minori cu vârsta între 5 si 14 ani”, spune Gheorghe Vatamanescu, șeful salvamarilor din zonă. Nouă dintre turiștii salvați au fost preluați de echipajele medicale de pe ambulanțe și transportați la spital. Plaja din Eforie Nord este printre cele mai periculoase de pe litoral din cauza curenților periculoși. Acolo, s-a creat deja obiceiul ca în ajutorul salvamarilor să sară și turiștii care astfel fac un lanț uman în apă până când persoana aflată în pericol este adusă la mal.

La Vama Veche, steagul roșu este arborat de două zile. Un turist care a dispărut în valuri, miercuri după amiază, nu a fost găsit nici la această oră, spun salvamarii din zonă. Iar la Mamaia, pentru dată în acest sezon estival, în toate cele trei zone de plajă este arborat steagul roșu. Deși temperatura aerului a ajuns la 30 de grade Celsius, și lumea face plajă, iar a apei este de 26 de grade,  e periculos să intri în mare. Valurile sunt relativ mici, dar curenții sunt foarte puternici. Zeci de turiști au fost salvați de către salvamarii, care aleargă neîntrerupt pentru a-i atenționa pe oameni să nu se ducă departe.

Contactat de EVZ, șeful salvamarilor din Mamaia și Constanța, Gabriel Culea, a spus că nu poate vorbi. Intervine pentru salvarea unui bărbat din valuri, în zona Cazino din Mamaia. Turistul a fost scos de salvamari și un echipaj medical a încercat să îl resusciteze timp de aproape o oră. Turistul, de 40 de ani, nu a mai putut fi salvat.